Att torka svamp

14 september, 2018
Kategori:

Jag har fått frågan ett par gånger den senaste tiden om min blogg är en mat- och odlingsblogg. Mitt spontana svar på det har varit ett förvirrat ”va?”. Men så kikar jag tillbaka och märker att det börjar se misstänkt likt en mat- och odlingsblogg. Hehe. Men det är säsongen, hörrni. Det blir liksom så när det bara svämmar över av mat utanför knuten. Då får en fokusera alla kreativitet en kan uppbåda till att ta till vara och spara allt gott som finns. Snart blir det vinter och då kan jag lova att det blir fokus på annat också. Men jag gillar det där, att följa naturen. Hänga med i årstiderna. Och nu är det svampsäsong!

Jag har inte varit ute på några riktiga svampplockarturer än, med korg och kaffetermos och renskniv och hela kittet. Men jag tar gärna mina promenader genom skogen, och då är det hemskt retligt om en glömt något att stoppa sina skogsfynd i, så någon påse ligger alltid i jackfickan. Kantareller har vi inte fått alls här än, men däremot kryllar det av soppar, och kanske allra mest av Karl Johan-svampar, eller stensopp som den också heter. Just soppar är en sån fantastiskt bra svamp att lära sig att känna igen. Många är väldigt goda, och det finns just inte några svampar som är farliga att förväxla med soppar.

Bästa sättet att spara dem tycker jag är att torka dem, och då brukar jag göra så här.

Borsta svamparna rena och skär bort det som är dåligt eller hårt. Skär bort delar som är maskangripna. Soppar har ju långa rör på undersidan av hatten, och där håller larver och maskar gärna till. På äldre svampar tar jag ofta bort rören helt. Men är de fina så kan de vara kvar.

Nu ska svamparna skäras i så tunna skivor som möjligt. Det tar lite tid, men är verkligen så mycket värt att skiva riktigt tunt.

För att svampen ska torka bra i rumstemperatur krävs både att svamparna är tunt skivade, och att det kan strömma luft även underifrån. Jag använder mig faktiskt av våra flug-och myggfönster som vi på sommaren har i våra fönster för att kunna ha öppet utan att flygfän tar sig in.  Det är alltså stora träramar med myggnät fastnitat på. Ramarna har jag borstat av och rengjort, och sedan lagt på ett par travar med böcker. Egna ramar går lätt att spika ihop om en inte redan har!

Svampen ska ligga så luftigt som möjligt, och inte på varandra. Första dygnet vänder jag på dem ett par gånger. Hur lång tid det tar för svampen att torka beror såklart på tjocklek, temperatur, luftfuktighet o.s.v. Min förra omgång fick ligga i fem dagar ungefär. Svampen ska vara helt torr och nästan gå att smula sönder.

Det är såklart lite lättare att torka svampen så här när det finns gott om utrymme. Vårt vardagsrum är numera belamrat med svamp och torkställningar. Bor man trängre och inte har utrymme så går det att torka svampen på låg temperatur i ugnen istället.

Lägg sedan i burkar med tätslutande lock och förvara gärna mörkt.

Torkad svamp är en helt otrolig smaksättare i såser och grytor. Karl-Johan är helt klart bäst om man frågar mig. Smörsopp är också väldigt god, och andra soppar går bra att fylla ut med.

När svampen ska användas brukar jag koka upp lite vatten och hälla över svampen som sedan får stå och dra i vattnet i minst 10 minuter. Gärna längre. Använd också vattnet som svampen legat i, det får massa smak av svampen och passar utmärkt att späda sås med t.ex.

Nu ska jag leta upp så mycket svamp att torka som jag bara kan. Gömmorna ska fyllas, och så tänker jag att en fin glasburk med torkad svamp och ett vackert band runtom är den finaste gå bort-presenten så här års.

Tre svampplockartips –

  • Plocka bara svamp som du är helt säker på! Är jag minsta osäker så googlar jag järnet på vilka svampar som kan blandas ihop, läser i min lilla svampbok och bombarderar sedan min svärmor som är en duktig svampkännare med sms och bilder på svampen. Google, svampbok och någon duktig svampkompis är toppen att ta till hjälp. Chansa inte!
  • Lär dig ett par svampar och bli säker på dem. Soppar är en bra nybörjarsvamp förutom kantareller.
  • Ta med en liten kniv och borste till skogen så att du kan grovrensa svampen redan där. Då blir det så mycket lättare, och roligare, att ta hand om svampen hemma sedan. Borsta av svampen och skär av rot och dåliga partier redan i skogen.
Stolt fjällskivling - Låtsaskotlett med svampsås
Saxat från Instagram