Stolt fjällskivling – Låtsaskotlett med svampsås

15 september, 2018
Kategori:

 

På senaste skogpromenaden sprang jag på två fina exemplar av stolt fjällskivling, och trots att jag var 99 procent säkert på att det verkligen var stolt fjällskivling blev jag tvungen att ta fjorton bilder och skicka till svärmor innan jag vågade göra något med dem. När hon försäkrat mig om att det helt klart var fjällskivling så tipsade hon också om hur vi kunde äta den. Nämligen att steka hela hatten och använda som kotlett. Låtsaskotlett liksom.

Fjällskivlingen har en vit hatt med bruna fjäll, och en lång vit fot med brunt mönster. Runt foten sitter en ring som är lätt att lossa. Foten är ihålig, och undersidan av hatten har skivor.

Hattarna sparade jag som sagt till middagen. Foten skivade jag tunt och lade tillsammans med karl-johansvamp för att att torka.

Fjällskivlingskotlett med svampsås och rotsaker, 2 portioner

Två stolta fjällskivlingar, hattarna.

1 dl torkad svamp. Gärna Karl Johan-svamp.

Redning.

1 dl grädde

Smör att steka i

Soja

salt

peppar

Koka upp 3-4 dl deciliter vatten i en kastrull. Häll i den torkade svampen och låt stå och dra i minst 15 minuter. Spara vattnet.

Borsta hattarna ren från jord och smuts. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Stek hattarna på hög värme på båda sidor tills de mjuknat och fått ordentligt med färg, och gärna blivit lite knapriga. Se upp så de inte bränns bara. Krydda med salt och svartpeppar.

Ta upp svampen ur vattnet och fräs dem lätt i stekpannan. Häll på det mesta av vattnet som svamparna låg i, men spara lite att använda till redning. Vispa gärna lite lätt i stekpannan för att få med alla smaker från fjällskivlingarna. Häll på grädden och låt puttra en stund. Gör en redning på mjöl eller maizena i vattnet som är kvar från svamparna och häll i såsen så den tjocknar till önskad konsistens. Tillsätt några droppar soja, och smaka av med salt och peppar.

Servera fjällskivlingskotletterna med svampsåsen, rostade rotsaker och några goda grönsaker. Här åt vi blandade salladsblad och fetagratinerade zucchiniskivor till. Smaskens!

Blomfavoriter - tre sorter som blommar länge
Att torka svamp