Blomfavoriter – tre sorter som blommar länge

23 september, 2018
Kategori:

 

Det finns några sorters blommor som jag liksom bara inte kan vara utan under odlingssäsongen, och idag tänkte jag tipsa om tre enkla favoriter som är lättodlade, ger blommor i mängd och blommar läääänge. Här kommer mina tre bästa sommarblommor. De går att direktså i landen, men jag brukar driva upp dem inomhus tidigt på våren för att få en extra lång säsong. Har man lite tur börjar de blomma redan vid midsommar då. Och nu, med bara en vecka kvar i september, blommar de för glatta livet, och brukar göra det ända tills frosten kommer.

Ett knep för att ha plantor i olika faser och på så sätt göra blomsäsongen ännu längre är att förså några inomhus tidigt på våren och sedan så några direkt i landen i början av sommaren. Skriv upp i fröinköpslistan till nästa säsong!

Min allra största favorit, och det sedan länge, är rosenskära. När jag var i yngre tonåren hittade jag ett vykort jag älskade på Gallerix en gång. Minns ni som är i samma ålder hur man gick dit för att hitta nåt snyggt att sätta på väggarna i tonårsrummet? Jag hade en lina över sängen där jag fäste vykort och bilder som jag gillade med klädnypor. I alla fall så hängde där ett stort vykort med en massa rosa rosenskäror mot en blå himmel med små vita moln på. Jag visste inte då att det var rosenskäror, men det var de vackraste blommor jag sett. Och sedan jag fick min egen trädgård har jag varje år sått rosenskäror. I år satte jag inte alls många frön, men har ändå fem-sex stycken stora och ståtliga plantor med mängder av blommor. Jag har dem både i land bland grönsakerna, och i krukor vid köksingången.

En annan storfavorit är såklart luktärt. I år odlade jag mest sorten ”Black Knight” som är mörkt lila, nästan åt det svara hållet. Helt ljuvliga. Måste bli mycket mer luktärter nästa år. Ju mer man plockar av dem, desto mer blommar de, så för att förlänga blomningen gäller det att vara flitig med att plocka in buketter. Inte mig emot!

En tredje favorit är slingerkrasse (blommorna i mitten). Blommorna är ätbara (!) och plantorna. snabbväxande. När plantorna sjunger på sista refrängen brukar jag klippa ned dem ordentligt, och är det fortfarande lite värme ute så kommer de igen och blommar om.

Älskar att göra små blandbuketter med alla färger som närapå skär sig med varandra. Sensomrigt och höstfint, eller hur?

Det kanske känns avigt att börja tänka på sommarblommor nu, men det är nu det är bäst att planera nästa års odlingar! I december känns det helkonstigt att tänka på blommor, men så plötsligt är februari/mars här och då går det alldeles utmärkt att börja driva upp plantor! Åtminstone rosenskärorna. Luktärt och krasse kan en vänta lite till med för att inte få ohanterliga plantor.

Helgrecept - Rödbetsbiffar, jordärtskockssoppa och äppelbullar
Stolt fjällskivling - Låtsaskotlett med svampsås