Påskhelg med kycklingar och odlingsbestyr

12 april, 2020

 

Vi har en fin påskhelg. Långpromenad och bergsbestigning med barnen, grillning vid sjön, påskmiddag hos svärföräldrarna och så en massa kycklinggos och trädgårdsbestyr.

Ungarna har mest spenderat tiden här, för natten till påskafton hade åtta små kycklingar kläckts i äggkläckningsmaskinen. Det har blivit en så mysig tradition att starta kläckaren exakt tre veckor innan påsk. Gosigt så det förslår.

Tre marankycklingar och fem korsningar från våra egna ägg.

Än så länge bor de i köket, men snart får de flytta ut i hönshuset. Har jag tur kanske rentutav en av de ruvsugna hönorna (som inte haft tålamod att ligga kvar på sina ägg) vill adoptera dem. Ibland funkar det.

Jag har också hunnit med en del här ute. Även om jag fick ett ordentligt bryt på påskaftonen och blev så frustrerad över att inte hinna med allt vad jag vill. (Vi snackar ordentligt bryt när jag hivade iväg spaden all världens väg och var på vippen att börja riva ner staketet till köksträdgården och köra in lastaren och skyffla bort alltihop. Japp. Men jag hejdade mig tack och lov. ) Nu är i alla fall gångarna fixade i gamla köksträdgården. Här växte det igen rätt ordentligt förra sommaren, och hösten innan när jag var sjuk. Nu har jag täckt om alltihop, med gammalt ensilage den här gången. Tidigare har jag täckt med markduk, och sedan med flis, men markduken var för dålig så det växte igenom. Nu hoppas jag att det här ska funka någorlunda. Ensilaget är så tätt packat att det blivit som en matta, och idag har jag med hjälp av Jonas täckt alltihop med ett tjockt lager flis.  Nu ser det ut så här. Det blir så mjukt och fint med flis tycker jag. Och doftar skog, underbart!

Nu är det mesta här redo för plantor och sådder. Jag ska gödsla lite till i några bäddar bara, och eventuellt fixa ett nytt jordgubbsland i ett hörn. Min tanke har ju ett tag varit att utöka köksträdgården med stora bäddar på baksidan av det här lilla huset, i den gamla grishagen. Idag landade jag nog i (efter gårdagens bryt) i att jag får se vad jag hinner. Åtminstone ska det bli potatisland i gamla grishagen, men efter det är allt en bonus. Det kommer ju fler år.

Fin påskhelg hitintills.

Utmattning, återhämtning och jordgubbsland
Skärtorsdag i väntan på djurungar