Påsklovet – kycklingar, pinnstolar och överraskningslamm

7 april, 2018

 

Så har vi avklarat nästan ett helt påsklov. Eller lov och lov. Men barnen har varit hemma, och jag har inte varit borta och jobbat, men desto mer har hänt på gården. Det märks verkligen att det är vår, trots att början av veckan fortfarande var väldigt vintrig. Det föds kalvar varenda dag, och fler ska det bli. Ungefär 150 kalvar ska födas kommande veckor!

Påskaftons morgon började alldeles perfekt. Samtidigt som vi satt och åt påskfrukost kläcktes årets första kycklingar i kläckningsmaskinen! Efter frukost blev det gos med små nykläckta dunbollar som fått torka till under värmelampan.

dsc_2525

dsc_2561

dsc_2571

De första dagarna på lovet var det snöblaskigt och ruskigt ute, men barnen ville ändå vara ute, och började leka uppe på vinden till vårt magasin. Världens bästa lekställe! Magasinet är fullt av bråte och gamla möbler och de satte igång att möblera och fixa ett hemligt klubbhus. Ett eget ställe att husera på och kånka möbler, som jag önskat ha ett sådant när jag var liten!

dsc_2575

Sedan satte vi upp en gunga här uppe i takbjälkarna med. Tänker att det måste bli en hängmatta snart också. Edith slukar böcker som bara den nu, och bästa sommarlovsgrejen måste väl vara att få ligga här uppe och läsa i en hängmatta under regniga dagar?

 

dsc_2600

Ett gäng loppisfynd har jag gjort också minsann. Tänkte nog inte att jag någonsin skulle behöva köpa stolar igen, eftersom jag har en ganska så gedigen samling just uppe på magasinsvinden… Men så fick jag syn på det här gänget och tänkte att det nog skulle behövas ett gäng till i alla fall. Man kan nästan aldrig ha för många färgglada pinnstolar! Åtminstone inte om man har utrymme.

dsc_2597

En grön stol hamnade i köket med en gång.

dsc_2618

Killingarna har redan vuxit massor. Lite gos varje dag blir det allt, och det är ju lättare när getterna bor inne, men nu längtar både vi och getterna efter att hagen ska bli snöfri! Vilken dag som helst borde de kunna flytta ut nu.

dsc_2612

Veckans största skräll bjöd ändå fåren på.

I höstas köpte vi en bagge av en lite finare ras som vi tänkte betäcka tackorna med, men oturligt nog blev han sjuk och dog. Hemsk sorgligt och tråkigt och vi trodde knappast att han hunnit med att fixa några lamm. Särskilt inte som han nästintill verkade vara rädd för de stora tackorna och ibland smet från fårhagen om gömde sig i en halmbal i stallet.

Men tji fick vi. I torsdags låg plötsligt två små lamm i tackornas box! En utav Gotlandstackorna hade lammat, och det hade tack och lov gått bra utan att vi var där. Två starka och friska små flickor som mamman först inte riktigt ville kännas vid. Efter lite övertalning är det dock inga problem alls, och hon tar så fint hand om sina lamm. Nu tror vi att ett gäng tackor till också ska lamma snart, så förhoppningsvis har vi ett ordentligt gäng med lamm i vår ändå! Vilken överraskning!

En händelserik vecka helt klart. Nu ser vi fram emot ännu fler händelserika veckor med vårbruk som drar igång på allvar, och snart betesläpp!

Rapport från fårhuset
Påskkök, ägg och rosetter på tråd.