Påskvecka och härproducerat pynt

12 april, 2017
Kategori:
Så är vi redan framme i påskveckan. Jag tror barnen började fråga i mellandagarna efter jul om det inte skulle bli påsk snart. Så evighetslångt det kändes då, och så hux flux är det redan dymmelonsdag. Och jag har lyckats trolla fram åtminstone lite påskfint. Precis som vanligt tycker jag det enklaste är det finaste. Inte hundra kycklingar och färgranna fjädrar överallt, men gärna lite mer färg, kvistar från naturen och ägg framme på bordet. 
Fjädrar har vi inne för första gången på flera, flera år. De där köpefjädrarna från affären är sedan länge bojkottade här hemma med tanke på de stackars djur som får lida för att vi ska få lite påskfint. I år har vi lite mer höns, och jag har varit förutseende och gått och samlat en massa vita fjädrar som de tappat senaste tiden.
Mitt påskris för i år – påskliljor och körsbärskvistar från trädgården. Och fjädrar från hönshuset. 
När påskpysselsuget gjorde sig påmint häromdagen knatade jag ut i trädgården, knipsade ett gäng skott från vårt stora pilträd och snodde ihop till en dörrkrans. Pil är helt fantastiskt lätt att använda. På våren är de nya skotten på trädet både långa och mjuka, perfekta att tvinna om varandra och forma som man vill. 
Kransen fick också fjädrar från hönshuset. Jag har inte tvättat fjädrarna, men däremot lagt dem i en påse i frysen innan jag använde dem för att försäkra mig om att eventuell ohyra skulle försvinna. 
Tidigare i år köpte jag ett gäng Lohmanhöns från ett ekohönseri. Större hönseri gör ju så, byter ut stora delar av besättningen så fort de går ner något i produktion. De här hönorna värpte till 83 procent  bara fick jag höra, och därför var de billiga. 83 procent räcker dock gott och väl för oss, som nu får äta ägg tills det sprutar ur örona på oss som Edith gärna säger. Med våra tre Kindahönor som vi hade sedan innan har vi nu 15 hönor, och plockar varje dag ungefär 11 ägg. Stora vita från Lohmanhönorna, och små ljusrosa fån Kindadamerna. 
Vår lilla vårbonad som vi fått av Jonas faster Rosa vill jag gärna hänga upp till påsk också. Gamla fina pappersbonader kan vara det finaste. 
Påskliljor och scilla. Och snart krikonblom. 
Hoppas ni njuter av en härlig påskvecka!
Långfredag - Killning, snö och nässlor.
Köksträdgården växer fram