Köksträdgården växer fram

10 april, 2017

Så kul att ni verkar gilla mitt projekt med köksträdgården!
Jag fortsätter att ta vara på varje liten ledig stund och sakta växer det fram något på baksidan av trädgården.

Bakom de stora odlingslådorna har jag fixat två pallkragebänkar till, förutom varmbänken som står i mitten av de tre.
Vi har ganska mycket sniglar i trädgården på sommaren, och av erfarenhet vet jag att vissa grejer helt enkelt är så mycket enklare att hålla sniglarna borta ifrån om man odlar lite på höjden. Så tre pallkragar höga har jag gjort mina små odlingsbänkar som är tänkta mestadels till olika sorters sallad och bladgrönsaker.

Jag velade mellan att måla lådorna och ramarna i svart eller rödfärg, men valet föll till sist på rött. Det ser så himla fint ut ihop med allt det gröna som kommer växa. Egentligen kanske inte målning hänger ihop med min första tanke om att fixa en köksträdgård så enkelt som det bara går, men ju mer jag fixar, desto roligare känns det att göra något som känns enhetligt och snyggt, inte bara praktiskt.

 Lådan längst till vänster sådde jag i igår. Jag har tänkt mig hela tiden att jag vill ha lite olika sorters bönor och ärter längst bak i lådorna, så de kan klättra lite längs med de faluröda väggarna på huslängan. Då behövs klätterstöd, och en av fördelarna med att bo på en gammal gård är helt klart all gammal bråte. Ett gammalt hjul till en hästräfsa hittade jag i våra gömmor. Perfekt klätterstöd för mina bondbönor!

Det blir lite som en sport för mig, precis om med inredningen i huset, att kunna använda mig av saker vi redan har.
Det kommer bli så fint det här tror jag och känner mig nästan pirrig när jag tänker på blommande och doftande bondbönor som klättrar här i sommar.

Förutom bönorna har jag satt lite mer sommarmorötter, piplök, dill och lite spenat och ruccola mellan raderna. Första omgången spenat, ruccola och rädisor är snart färdiga för skörd i varmbänken.

På något vis vill jag stänga in min lilla köksträdgård. Skärma av. Göra en tydlig inramning. Tanken är ju att gångarna mellan bäddar och lådor ska vara täckta av flis, och då behöver jag någon sorts gräns mot resten av gräsmattan.
Jag har letat fram ett gäng störar som jag nog tänker använda mig av, och nu grunnar jag på om jag ska bygga någon slags smala odlingslådor att sätta störarna i och ha resten av luktärter och bönor i. Förstår ni hur jag menar? Som ett slags levande staket eller mur av slingrande grönt. Jag grunnar vidare, och letar virke i våra gömmor…

Ena odlingsbädden är fylld med jord. Här grävde jag diken att fylla med gödsel. Den andra bädden är inte riktigt klar,  Jag tror jag tänker fylla den med trädgårdsskräp som löv, grenar och kompost, och sen ett lager jord ovanpå.

Åtminstone en liten stund om dagen försöker jag lägga på köksträdgården. Helst skulle jag ju lägga varenda vaken sekund här just nu, men försöker nöja mig med att varje liten arbetsstund är en liten bit framåt. Nu ska jag försöka bestämma mig för om kvällens jobb blir att fixa odlingsbädd nummer två, eller att fixa pallkragebänk nummer tre… Eller kanske börja lägga på flis? Jag är så nyfiken på att se hur det kommer se ut!

Påskvecka och härproducerat pynt
Ny vardag