Plocka hasselnötter

26 augusti, 2019

 

För några dagar sedan la jag upp en bild på Instagram när jag plockat svamp och hasselnötter. Jag fick så väldigt mycket frågor om de där nötterna, så jag tänkte att det är bäst att de får ett eget blogginlägg!

Hasselnötter växer vilt på hasselträd. Här finns de lite var som helst i beten och i skogen. Dock innefattas inte nötter och ollon av allemansrätten, vilket kanske inte alla vet. Den bestämmelsen härstammar från förr, när bönder brukade släppa sina grisar i skogen för att äta de näringsrika nötterna. Nu är det långt ifrån alla som tar till vara på sina hasselnötter, så frågar man bara markägaren om lov får man säkert plocka!

Vi har i alla fall mycket hassel på gården och jag brukar försöka plocka lite nötter. Det kluriga med hasselnötter är att hinna först bara, för de blir lätt angripna av små larver som äter upp hela innanmätet i nöten. Nötterna brukar mogna i slutet på augusti/början av september här, och det sägs egentligen att man ska skörda dem när de faller till marken. Min erfarenhet är att då är de allra flesta redan uppätna, men om man håller koll på när nötterna börjar falla till marken (om det inte är alldeles för tidigt på sommaren, för då är nötterna alldeles säkert angripna.) och då plockar de nötter som sitter kvar i trädet, så får man många fler fina nötter!

Första gången jag plockade så visste jag inte om att skalen kunde vara tomma p.g.a. larvfest, så jag torkade dem bara och sparade till senare på vintern. Besvikelsen var stor när de flesta nötterna visade sig vara tomma. Nu gör jag alltid ett flyt-test när nötterna är plockade. Tomma nötskal flyter, medan de fina nötterna sjunker till botten. Typisk syssla som barnen älskar att hjälpa till med – slänga ner nötter i vattenbad och plocka bort dem som flyter.

Sedan får nötterna torka på tidningspapper. Allra helst på ett mörkt och svalt ställe. Har man otur så följde någon larv med i ett skal och äter upp ett gäng nötter, men förhoppningsvis har man tillräckligt många att ställa fram ihop med nötknäckaren på julafton!

Tillbaka till sekelskifte
Den sabla utmattningen