Slå in klapparna hållbart med loppisfynd

19 december, 2020
Kategori:

 

Jag har blivit så fasligt trött på hopknölat presentpapper och plastsnören i drivor på julafton. Det känns helt orimligt att vi köper nytt papper, slår in presenter och sedan slänger pappret så fort det rivits av.

Min familj tycker förmodligen att det är superironiskt att jag skriver det här inlägget, för när de tänker på mig och paketinslagningar är nog Icakasse det första som ploppar upp i minnet. Japp. Jag tycker det är så vansinnigt tråkigt att slå in paket i papper som med en gång bara ska rivas opp och kastas att jag oftast har rafsat in paketet i lite papper i sista sekund (eller någon gång till och med bara virat in det i en kasse). Jonas däremot är inslagningsfascist och tycker jag är så slarvig när det kommer till paketinslagning att han nästan inte låter mig göra det

Alltså jag KAN slå in fint och gör det om det är till något särskilt. Jag gillar ju att skapa och fixa fint, men har helt enkelt inte lust att göra det i onödan när det bara ska rivas av.

Men det här däremot! Att slå in paket i något som går att spara och återanvända är en helt annan grej. Jag letar numer alltid dukar och fina textilier på loppis att använda till paket. Roliga retro juldukar till ungarnas paket, vackra broderier till småpaket, eller större dukar och lakan till stora paket. Det ligger drösvis med sådant på loppisarna. Fina handarbeten till nästan inga pengar alls.

Till närmsta familjen kan man återanvända samma textilier år efter år, och jag gillar tanken på att barnen kan få minnas dukar eller mönster som återkom på deras julklappar och presenter när de var små. (Nu slipper de bli nostalgiska av att se papperspåsar från mataffären -Åh, sån här la mamma alltid våra presenter i!) Till andra vänner och släktingar kan man leta efter speciella textilier som passar dem och kan få vara en del av presenten. Kanske en vacker kökshandduk till någon som flyttat hemifrån? En bonad till mamma?

Det är dessutom inte ens svårt att slå in utan tejp och plastsnören. Ha ett gäng med vackra band (från loppis också såklart) redo och lite dukar i olika storlekar. Så här gör jag på ett ungefär.

Börja med att lägga presenten såhär. Mitt i, på diagonalen.

Vik upp det undre hörnet och vik in det under presenten.

Vik ned det övre hörnet och vik in så här. Sa att du får en vikt kant längs med ovansidan av presenten.

Vik in ungefär så här. Som när man slår in med papper.

Vik upp ändarna mot mitten och knyt ihop! Här räckte inte ändarna till att knyta en rosett, så jag knöt ihop dem med ett virkat band.

Här har jag vikt likadant. Men ändarna räckte till att knyta ihop. Vikningen ser nästan ut som en rosett på ovansidan. Fint tycker jag!

Och så dekorerar jag med gamla fina julgransprydnader från loppis. Halmstjärnor är jättefint, eller julgranskulor. Bara fantasin sätter stopp!

Ett större paket som jag slagit in i en stor duk. Små julgransljusklämmor är perfekta att klämma fast en liten hälsning med.

Räcker inte duken till att vika som jag visade kan man bara vira in presenten och fästa alltsammans med ett vackert band.
Tar dukarna slut så använder jag tidningspapper eller brunt packpapper som jag brukar spara om jag kommer över. Tidningspapper och brunt, lite skrynkligt papper blir så vackert ihop med små dekorationer från naturen som en liten grankvist, torkad apelsinskiva eller små kottar, och ett vackert band.

Fint, eller hur?

En jul på schäslongen
En hög med julklappar till mig själv