Stora köksträdgårdsinlägget – Nu grönskar det!

9 juni, 2017

Jag måste säga att jag faktiskt har förvånat mig själv i år. Mina odlingsplaner brukar alltid vara som mest storslagna sådär i december/januari. Passande. Det är fint att drömma liksom.
Och sen när det verkligen gäller brukar det bli lite halvdant för att jag faktiskt inte är så sugen längre.
Men i år är det så fantastiskt roligt! Planerna blir bara större och större och lusten att vara ute och greja med odlingarna lika så.
Jag gissar på att jag lyssnat för mycket på dem som sagt att man ska börja lite försiktigt, och inte ha för mycket förr om åren. Det låter kanske rimligt, men alltså, hur kul blir det då? Med en liten låda med fem morötter och några salladsblad? Nu gör det ju skillnad för oss på riktigt! Vi får mat från trädgården på riktigt. Då känns det ju faktiskt meningsfullt!

Till att börja med har jag ju mina tre höga pallkragar som står mot väggarna längs med huset. Den mittersta skördade vi sallad och rädisor ifrån nästan hela april efter att ha gjort den till varmbänk och sått i slutet på februari. De andra två innehåller också mest olika sorters blad, rädisor och morötter som jag sått i omgångar för att ha en jämn tillgång. Och som vi har ätit spenat och ruccola och rädisor. Spenat har vi i frysen, och en massa ruccola ska jag göra pesto av i dagarna. Nu börjar morötterna snart vara färdiga också.
Varmbänkslådan har vi skördat färdigt ur, förutom lite morötter, och den har jag nu sått grönkål och svartkål i i stället. .

Och så har jag de två långa bäddarna. De är ungefär 6 x 1 meter båda två.
Den högra är huvudtillhåll för kålen. Blomkål och vitkål har jag drivit upp inomhus under våren, och de är riktigt stora och fina plantor  nu. Kål har jag aldrig vågat mig på förut eftersom det är så lurigt med alla kryp som också vill äta kål. Äsch tänker jag i år. Man måste ju prova. Egentligen är det ju bra att ha lådan täckt, men än så länge kör jag metoden att leta frenetiskt efter  små ägg på plantorna. Än så länge funkar det fint.

Mellan kålplantorna har jag en lång rad med ringblommor, blåklint och lite dill. Tror det blir en fin blandning!

I andra änden av samma låda stor kronärtskockor och rosenskäror i mitten. Och så långa rader av rödbeta, polkabeta och palsternacka. Här och var där det finns lite plats över pillar jag ner frön till olika sorters plocksallat.

Mellan lådorna står min krasse-tunna. Det här lilla landet blev jag så nöjd med. Tycker det ser så fint ut med det runda mitt bland alla fyrkantiga lådor! I tunnan växer det som sagt slingerkrasse. De här plantorna satte jag inomhus några veckor innan utplantering.
I landet runtomkring har jag satt små plantor brudslöja och bolltistel som jag också drivit upp inomhus. Sedan strödde jag en påse blandade sommarblommor emellan plantorna. Det svåraste med sådana blandpåsar tycker jag är att när det börjar växa veta vad som är ogräs och vad som är blommor. Ångrar mig alltid lite när det ska rensas… Tror jag lyckats hyfsat i år i alla fall och håller tummarna för att rätt små plantor fått stanna kvar!

Och så har vi den andra långa lådan. Den är huvudtillhåll för baljväxter. Eftersom det är första året jag odlar här har jag ju kunnat vara väldigt fri att sätta växter var jag vill utan att tänka på växtföljden särskilt mycket. Men jag har ändå försökt hålla vissa grupper ihop, så att det blir lätt att byta odlingsplatser nästa år. Alltså har jag kål samlat på en plats (förutom grönkålen och svartkålen i lilla lådan), baljväxter på en, potatis på ett ställe, och morötter ganska så samlat. Så kan jag flytta runt de grupperna och peta in resten lite varstans.

I ena änden har jag gjort torn av bambupinnar som stöd åt märgärt och sojabönor. Runtomkring växer sommarblommor, dill och persilja och lite piplök.

Mellanpartiet i den här lådan är fullt av en sort lite senare morötter, som går bra att lagra.

I andra änden växer brytsockerärt och bondbönor längs med ett armeringsnät. Här har jag satt några av mina busktomater också. Och så en massa sallat runt om.

 

Ett litet land har jag grävt åt jordärtskockor. De börjar växa på sig så fint! Chansade lite här och petade ner lite solrosfrön mellan jordärtskockorna. Efter lite googling verkade det som att jordärtskockor och solrosor, trots att de är släkt med varandra, inte riktigt gillar samma ph-värde i jorden. Men jag tänker att trivs inte den ena, så kanske den andra gör det. Hur som helst vill jag testa! Tror det kan bli väldigt fint.

Markduken jag lagt tittar upp här och där under flisen. För just flisen är ett sådant projekt jag verkligen gör liiiite, liiite av åt gången, när jag får tid. Ingen prio helt enkelt. Så en skottkärra ibland fyller jag på med. Men nu har jag gjort av med hela lasset jag hämtade hos svärfar, och behöver åka och hämta mer. Men fint blir det. Här är flisen lite blöt av regnet och ganska mörk. När den torkat av solen blir den ljus. Fint både och! Och så luktar det fantastiskt gott om den.

Fler odlingsplatser är på gång. Som den här gamla tvätt-tunnan.
Planen är ju också, som jag skrivit innan, att rama in hela köksträdgården med små smala odlingslådor som jag sätter störar i som klättringsstöd åt kanske humle, eller olika ärtväxter. Känner ingen brådska med det, utan tänker att jag får bygga det nångång i sommar, och så får det växa där nästa år.
Jag har också ett par stora järnkar som vi haft som vattenkar åt djur på bete. De har börjat läcka, men skulle göra sig väldigt fina som odlingsplatser.

Här skymtar ett sådant till höger. Det står lite fel och ska flyttas till andra sidan tror jag. Sedan ska ett sådant bli jordgubbsland, och ett kryddland är tanken. Vad tror ni om det?

Någon frågade hur jag gjort när jag fyllt upp alla lådor. Har jag fyllt upp hela lådorna med  fin jord verkligen?
Nä. Några har jag grundat med stallgödsel, halm och lite trädgårdsmaterial. Och så hade jag turen att få ett stort lass med lite sandig jord som jag använt som utfyllnad. Alltså inte nån fin planteringsjord på säck, utan mer sandjord. Utblandad med gödsel och trädgårdsavfall tror jag den jorden med kan bli fin på sikt!
Överst har jag lagt kompostjord, köpejord och brunnen kogödsel som jag blandat.
Men så måste jag ju betona att jag inte är något proffs. Jag testar mig fram och ser vad som funkar! Gör ni som jag så blir det kanske bra, eller så funkar det inte alls. Det märker vi!

Om någon är intresserad av att veta exakt vad jag odlar i år så kommer här en lista:

Blomkål
Vitkål
Grönkål
Svartkål
Kronärtskocka
Sommarmorötter
Höstmorötter
Palsternacka
Rödbeta
Polkabeta
Piplök
Bondböna
Rosenböna
Sojaböna
Märgärt
Brytsockerärt
Spenat
Ruccola
Rädisor
Plocksallat
Isbergssallat
Trädgårdsportlak
Persilja
Dill
Sommartimjan
Jordärtskocka
Potatis
Tomater

Lukärt
Rosenskära
Ringblomma
Blåklint
Slingerkrasse
Brudslöja
Bolltistel
Blå snokört
Sömntuta
Blandade sommarblommor
Solros

Och så har jag precis köpt frön till slang-gurka och squash, eftersom jag förstod att det faktiskt inte är försent att så.

Odlar ni också? Hur går det för er? Jag blir superglad om ni kommenterar och länkar till era bloggar eller instagramkonton så jag får se!

Fixa hallmöbel av sockerlådan
Lillstugan