Sy fina tygpåsar till gympan

28 februari, 2018
Kategori:

dsc_1993

Vi har kommit till den där tiden i livet som ibland tycks bestå av evigt packande av gympakläder och simkläder. Förutom gympa på skolan och förskolan åker våra båda äldsta barn på simskola med farmor varje vecka, och då är det ännu mer handdukar och kläder som ska packas. Desto roligare om man då kan packa i något fint!

Enkla tygpåsar är bland det lättaste man kan sy. Ni vet sådana där man fick göra i syslöjden. Gör man dessutom hällor så snöret kan fästas som på en ryggsäck så blir det toppenbra gympapåsar. Det var en stor dag när Sixten för några veckor sedan skulle få börja ha gympa på förskolan, och kvällen innan fick gå loss bland mina loppisfyndade tygstuvar och välja tyg till sin första egna påse.

Så här kan man sy påsarna:

dsc_1905

Välj ett tyg, och klipp ut en lagom stor bit. Antingen två delar, eller som jag gjort här, ett långt stycke som kan vikas dubbelt (och man alltså inte behöver sy någon söm där nere på påsen.).

Först syr jag en ganska bred kanal för snöret på båda överkanterna. Som på bilden ovan. Ett snöre ska lätt kunna dras igenom. Jag brukar sy med en elastisk overlock-söm, så slipper jag sicksacka kanterna innan. Men det går såklart bra att först sicksacka, och sedan sy fast fållen med raksöm.

dsc_1918

Sedan är det dags att sy hällorna som snöret ska fästas med längst ned i sidorna på påsen. Klipp ut två rektanglar, ca 8 x 5 cm. Vik in långsidorna omlott mot mitten och sy ihop.

dsc_1923

Vik remsan på mitten…

dsc_1921

Vik ihop det stora tyget med rätsidorna mot varandra, och fäst hällorna med knappnålar där de ska sitta (se bilden ovan!). Tänk på att de ska sitta mellan tygstyckena, så det blir rätt när påsen vrängs åt rätt håll.

dsc_1972

Sy ihop sidorna på påsen, men lämna en liten öppning i mitten av kanalen på båda sidorna längst upp, så snörena kan träs in.

dsc_1968

Mät och klipp två lika långa snören. De ska vara tillräckligt långa för att träs ett varv i påsens kanal, och sedan knytas ihop nere vid hällan. Mina snören var ungefär 1,5 meter långa. Trä första snöret genom hålet på påsens ena sida, ett varv runt, och sedan ut och genom hällan på samma sida. Trä andra snöret in genom hålet på andra sidan, ett varv runt i kanalen, och sedan genom den andra hällan. Knyt ihop ändarna.

dsc_1963

dsc_2000

Och när du ändå är i farten kan du sy ett gäng till. Behöver man inte fler gympapåsar kanske de kan användas som förvaring på barnrummet?

dsc_1995

 

 

Väntans tider...
Äntligen odlingssäsong!