Trädgårdsuppdatering – Grusgång, dahlior och odlingarna

5 maj, 2020

Äntligen, äntligen är maj här. Och ännu mer att göra i trädgård och odlingar. Bästa tiden. Vill ni se vad vi styr med? Jag visade en del av mina sådder i stories på Instagram igår, men jag tänker att jag kör här också. Och så lite annat som vi styr med i trädgården.

I själva trädgården ser det sedan ett par veckor ut så här… Vi har i flera år tänkt gräva om vår grusgång framför huset som varit mer eller mindre helt igenvuxen. Och så plötsligt, mitt i vårbruket, fick vi lite hastigt låna en minigrävare och fick sätta fart och gräva. Vi grävde och körde bort en massa jord, flyttade en syrenbuske och högg ner lite andra buskar, och så småningom när det lugnar sig med sådder och vårbruk ska det bli nytt grus här.

Grusgången har gått så här förut, förutom att vi förlängde den lite så den går hela vägen framför huset, till hörnet på andra sidan verandan. Där var det bara gräs förut, men nu är tanken att det ska bli grus så det går att ha en liten uteplats där. Ska bli så fantastiskt roligt att få ordning på. Här, vid grindstolparna, hoppas jag dessutom att vi ska kunna hänga upp de gamla svarta järngrindarna som vi har i ett förråd. Upphängningen behöver ordnas med, men förhoppningsvis kommer vi på något bra sätt. Tänk va fint med vackra gamla grindar att öppna innan man kliver in på knastrande grusgång. Dessutom satte jag tio flammentanz-rosor på båda sidor om grindstolparna i höstas. Förhoppningsvis blir de så småningom som en stor rosenhäck fylld med röda rosor. Dröm.

Ser ni att vi grävt bort grässvål på båda sidor om gången också? Där blir det blomsterrabatter.Så småningom prunkade perennrabatter hoppas jag på, men i år blir det nog dahlior.

Och på tal om dahlior… Vårt vardagsrum fullkomligt drunknade i växter, så jag gjorde en chansning och satte ut ett gäng dahlior här i rabatten. Inga minusgrader är i sikte, så jag vågar tro att det ska gå. Annars får jag lägga över fiberduk, eller gräva upp dem igen, men jag tror nog att det ska funka! Har ingen aning om vad de är för sorter, för jag fick en massa dahliaknölar i höstas som jag inte vet hur de kommer bli. Ska bli så spännande att se hur de ser ut! Är förövrigt så glad och nöjd med tulpanerna och förgätmigejen som blommar här. Visst är det vansinnigt vackert med de röda tulpanerna som sticker upp ur den blå mattan?

Och på baksidan ser det ut så här. Jag vågade mig på att sätta ut lite plantor här också när närmsta veckorna ser ut att vara frostfria. Kronärtskockor i den främre lådan, och så har jag satt rosenskärafrön emellan plantorna.

Och i den bakre lådan satte jag en massa kål. Spetskål här närmast. De får stå ganska tätt, och sedan grönkål, svartkål, vitkål, blomkål och broccoli längre bort. Allra längst bort några övervintrade broccoli- och svartkålsplantor som fått flytta ut från växthuset.

Många frågar om kål, hur man gör för att de inte ska bli uppätna av kålfjärilslarver och dylikt. Kålfjärilen kommer man helt enkelt inte ifrån, vissa år är de inte så många, men andra år är det helt omöjligt att värja sig. Jag har testat lite olika metoder. Nät är superbra, men lite tråkigt och krångligt tycker jag. Jag vill ju se de vackra plantorna.

Det som funkar allra bäst om man har tid är att gå och titta igenom alla plantor varje dag och leta efter gul-orangea äggsamlingar på bladen. När man hittar en liten samling så river man av delen av bladen som äggen sitter på och klämmer sönder äggen. Det funkar superbra om man orkar och inte har så mycket kål. Känner jag mig själv rätt kommer jag inte orka göra det i år så jag har skaffat ett biologiskt medel som är godkänt för ekologisk odling att spruta på plantorna när äggen kläckts och det kommit larver. Turex larvskydd heter det. Ska bli spännande att se om det funkar!

Är så skönt att inte behöva snåla med utrymmet här i år. De mest utrymmeskrävande grönsakerna, det vi odlar mest av har jag ju satt i grishagen istället, så här blir det mest fokus på vackert, och roligt. I framkant på lådan med kronärtskockor sätter jag lite olika sorters sallat. Sånt man vill ha nära till hands och gå och plocka lite av till alla måltider. Petar nog ned lite rädisfrön också.

I en och en halv av de små lådorna har jag satt vitlök tidigare i vintras. Den mittersta har bara halva lådan med vitlök, och i den bakre delen har jag satt bondbönor. I lådan längst bort har jag lite spenatplantor från vintersådden, någon övervintrad mangoldplanta, och så har jag satt sockerärt i bakkanten som ska få klättra upp på armeringsnätet. Och kolla var man hamnar om man kliver in mellan husen, strax bredvid den här lådan…

En smal passage, nästan som en hemlig gång…

… till gamla grishagen! Potatisland till vänster, och så en lång bädd till höger om den. Där har jag satt ut lite av min frösådda lök, och satt långa rader med morötter. I mitten har jag satt en lång rad med ringblommsfrön. Kommer bli så vackert med morötter på båda sidor. Morötter kräver ju ganska mycket utrymme, men det tar tid innan de växer till sig. För att utnyttja det där mellanrummet mellan morotsraderna brukar jag därför sätta snabbväxande grönsaker som rädisor eller spenat mellan morotsraderna. Rädisorna blir klara superfort, och spenaten är så fin att skörda som babyspenat. Man hinner alltså skörda innan morötterna vuxit sig särskilt stora.  Bortom morötterna ska jag så rödbetor, polkabetor och svartrötter någon dag snart. 

Och här, bakom de snart blommande körsbärsträden, ska jag fixa en till bädd för bönor och ärtor.

Kan inte beskriva hur ljuvligt det är här om kvällarna. Koltrastar och alla möjliga fåglar kvittrar från dungen på andra sidan kohagen, nästan öronbedövande. Och så är det fullt av kor och skuttande kalvar runtomkring. Vi har elstängsel runtomkring hela odlingen tack och lov, så förhoppningsvis traskar inga djur in.

Det blev en lång uppdatering, men nu vet ni vad jag pysslat med på sistone.

 

 

Pizzapicknick och häggplockning
En kort stund.