Tröttheten, rödmössan och nya ägg

6 november, 2019
Kategori:

 

Jag fick så mycket fin respons på gårdagens inlägg om november och hur skönt det är att slippa njuta av allting, tack! Vi verkar vara många som känner likadant, och ännu fler som kom på att det skulle vara ett bra sätt att hantera höstmörkret. Så bra! Taktik liksom. Våga-vägra-njut-november.

Och bara för att jag lovordarde det gråmulna slaskvädret igår så föll här de första snöflingorna imorse. Inte så mycket att det blivit vitt, men sakta har det dalat små, små flingor till och från idag. Vackert.

Har känt mig lite extratrött idag. Det är ju det där med balansen som är så svårt när man håller på att repa sig från utmattning. Är i det stadiet att jag oftare och oftare känner mig frisk, och faktiskt glömmer bort att jag fortfarande är sjuk, men blir påmind så fort det blivit lite för mycket att göra ett par dagar. Inget stort bakslag den här gången tack och lov, men den där stora tröttheten gör sig påmind. Då är det bara att lyssna på kroppen och ta det väldigt varsamt och långsamt. Jag har försökt göra det idag. Inga måsten. 

Har ändå känt att det varit en fin dag. Snöflingorna som dalade spred ett lugn på något vis, och i morse när jag gick min runda till hönor och småkycklingar låg det en liten hög med ägg i värpredena. Hönorna har ruggat ett tag nu och då värper de dåligt, men nu verkar ruggningsperioden vara över, och förhoppningsvis kan de värpa en del även om det börjar bli korta dagar och lite solljus. En av anledningarna till att vi byggde nytt hönshus i våras var just det, mer ljus. Det förra hönshuset hade bara ett fönster och var lite för mörkt. Hönorna slutade värpa ganska tidigt på hösten, och kom inte igång förrän februari-mars igen när ljuset återvände. Nu har jag stora fönster som släpper in ljus till hönorna, och det verkar faktiskt ge resultat. Tidigare har hönorna inte alltid kommit igång med äggen igen efter ruggningen på hösten, men det verkar de ju ha gjort nu. Den största överraskningen bland äggen var ändå att två av äggen var ägg jag inte kände igen. Unghönsen som kläcktes i påskas har alltså börjat värpa! Två små blågrå ägg. Så vackra. Ännu en färg till färgpaletten. De hönorna är korsningar mellan Isbar/Silverudds blå och Cream legbar om någon undrar. Fin kombination.

Jag gjorde ny säsong i stora hallen häromdagen med. Bytte solhattar på knoppbrädan mot skidor och ljusslinga. Inga stora förändringar, men jag gillar att hålla på så där. Byta ut och flytta om efter säsong. Och ser ni vad som hänger där? Min röda mössa är färdigvirkad! (Mönster härifrån.)

Och invigd också. Den blir en storfavorit i vinter är jag säker på.

Gubbröra till gubben
Vilsam, grå november