Gubbröra till gubben

10 november, 2019
Kategori:

Det har nästan blivit en liten tradition här hemma att uppvakta fadern i huset med gubbröra. Både till fars dag och på födelsedagen. Det är en favorit för Jonas, och eftersom jag älskar det lika mycket som han gör så är jag snabb att smälla ihop en omgång när det vankas firande. Inget undantag den här fars-dagen.

Bästa sortens gubbröra innehåller ansjovis, kall kokt potatis,  kallt kokt ägg och rödlök.  Till en sats brukar jag använda en burk ansjovis (100 g.), tre kokta potatisar, två ägg och en halv rödlök. På ett ungefär. Låt först ansjovisen rinna av på lite hushållspapper. Hacka sedan alltsammans (ansjovis, potatis, ägg och lök) ganska smått, och blanda med lite creme fraîche, nån deciliter eller lite mer, och någon matsked majonnäs, eller två. Så man tycker det blir lagom alltså. Ibland smaksätter jag med lite kaviar på tub, och så blandar jag i en massa dill och smakar av med salt och svartpeppar. Så vansinnigt gott, både på mjukt bröd, allra helst kavring, eller kanske ännu hellre, på tunt, brungräddat knäckebröd. Så smaskigt! Nästan som en liten lunch när den innehåller så mycket matigt.

Vi åt på mjukbröd till frukost, och sedan på knäckebröd till kvällskfikat. Nu är den slut, men jag undrar om det inte blir en till omgång i veckan, även om det inte är något särskilt som ska firas!

Nysnö och julbock
Tröttheten, rödmössan och nya ägg