Veckan som kommer – Fårklippning, balpressning och tuppslakt

29 oktober, 2017
Kategori:

dsc_6117

Sjukstugan fortsatte här mer eller mindre hela veckan, och dagarna flöt ihop, försvann och blev framförallt väldigt ofotograferade, samt ganska ineffektiva för mig. Både lite stressande när det finns mycket att göra, men också skönt att bli tvingad till lite vila. Nu är jag frisk i alla fall, och tänkte blicka framåt mot nästa vecka istället.

Veckan som kommer ska jag först jobba ett par dagar på mitt borta-jobb, och sedan fokusera på lite höstlov för barnen och saker som jag måste ta i tu med med djuren. Jonas jobbar som vanligt alla dagar på gården, och här är våra jobbplaner för gården och veckan. Till att börja med. Hundra saker dyker alltid upp, och ibland känns det som att allt går ut på att bara lösa situationer som råkar dyka upp – men en grundplan är ju ändå alltid bra att ha!

dsc_6123

  • Jonas ska börja med att pressa det sista gräset för året till balar. Skönt. Sedan kommer det snart börja kännas som vinter för oss skulle jag tro.
  • Vi ska för första gången klippa våra får i veckan. Väldigt spännande! Dock väldigt skönt att vi bestämde oss för att ta in hjälp och slipper försöka oss på det själva, nybörjare på får som vi är. Fåren måste jag också fixa bättre stängsel till. Vi har tagit hem de flesta fåren från beten runtomkring, och nu går de i en hage jämte huset där de kan gå in i en gammal loge som vi fixat till fårstall. Det blir vinterboende för dem. Tre tackor går fortfarande kvar på ett bete några kilometer bort, så dem måste vi få hem innan klippningen också. En del av den lite finare ullen ska jag försöka ta till vara på för framtida projekt, och resten tänkte jag spara för att kunna använda som isolering och täckmaterial i odlingarna i vår. Väldigt spännande ska det bli det här med fårklippning tycker jag och känner mig nästan lite pirrig!

dsc_6310

  • De flesta av våra djur säljer vi direkt till slakteri, som sedan säljer det vidare, och vi vet sedan inte riktigt var köttet hamnar. Men vi hoppas kunna sälja mer kött direkt från gården till kunder i framtiden. Nu har vi ett djur som vi lämnat på ett mindre gårdsslakteri som gör köttlådor av det. På onsdag ska jag hämta de lådorna på slakteriet och köra ut till ett gäng kunder som beställt.

kor2

  • Köksträdgården är ganska mycket kvar att ordna i också. Vända jord och täcka med löv och gammalt material som vuxit i landen. Fin jord vill vi ha i vår när det är dags att dra igång igen!
  • Och så hoppas jag att vi någon dag denna vecka ska hinna med tuppslakt. Sex tuppar har vi som är färdigvuxna och ska få hamna i frysen. Det är något visst med det här att fylla matförråden inför vintern.

Det var veckans planer det. Som vanligt är jag glad om jag hinner hälften av mina grejer. Ett besök med barnen på Astrid Lindgrens Världs höstmarknad ska vi få till också. Lite höstlovskänsla och kanske ett och annat julklappsinköp brukar gå att ordna där!

Vad har ni för planer för veckan?

Fredagsryck, järnspis och glöggpremiär.
Sjukstuga och bloggtips