Vi ska bli med bock!

24 oktober, 2019
Kategori:

 

Åh, jag är så glad, för nu äntligen har jag nog fått tag i en bock till mina getter! Eftersom jag var så sjuk förra hösten så blev det ingen bock då, och inga killingar i våras. Alltså längtar jag dubbelt efter killingar nu. Om ett par veckor ska jag hur som helst åka och titta på en bock som förmodligen får följa med hem och hänga med mina fyra gettjejer.

Getterna är för övrigt installade nu. De går ju ute vår, sommar och höst, men när det börjar bli ruskväder då vill de bara in, även om de har sitt lilla gethus i hagen att gå in i. Regn och blött väder är det värsta de vet. Under vintern bor de i ett par stora hästboxar i stallet, och så blir de utsläppta och får springa löst på gården emellanåt. På vintern funkar det fint, för då finns ju inte en massa gott i trädgården som de kan äta upp. Getter är väldigt hemkära, så de rymmer inte, utan håller sig i närheten även om de går löst.

Och så här ser det ut när man kommer ut i stallet haha! Nyfikna och kelsjuka små ansikten som sticker upp över boxdörren. Kerstin, min lilla bebis som blir tre år i mars, och förhoppningsvis mamma för första gången framåt april.

Hennes moster Lisa kikar upp och hälsar också.

Går man in till dem är det snudd på omöjligt att ta bild på dem eftersom de bara vill vara supernära. Nosa på kinden, tugga på jackan, smaka på håret. Men man får vara snabb med kameran. Mimmi och Lisa, mor och dotter.

Lilla Mimmi blir två år i mars och föddes på min trettioårsdag. Hade väl aldrig kunnat tro att jag skulle få så fin present! Förhoppningsvis får hon killing i vår hon med. Mimmi och Lisa är lite mer reserverade än de andra, så de fastnar lättare på bild.

Men Anna kom allt med hon också. Anna och Lisa är tvillingsystrar och snart fyra år. De första getterna som vi köpte när de var små killingar.

Lisa. Matriarken. Ledare i flocken. Det blir spännande att se hur hon accepterar en ny bock. Vi hade bocken Olle ett par år, och han blev pappa till Kerstin och Mimmi, och deras bröder som är sålda. Olle var världens snällaste till att börja med, men med tiden blev han oberäknelig och började stångas så vi fick ta beslutet att avliva honom. Det var hemskt sorgligt, och jag grät, men det går inte att ha djur som är farliga såklart. Jag tröstade mig med att han hade ett väldigt fint bockliv så länge han levde.

Nu ser vi fram emot våren och många killingar! Getter får ofta tvillingar, förutom när de killar första gången, då blir det oftast bara en. Lisa och Anna blir det tredje killningen för,  så har vi tur kan de få tvillingar båda två. Och så varsin för Kerstin och Mimmi. Tänk vilken fin vår vi kommer ha! Jag ska försöka mjölka getterna lite mer i vår än vad jag gjort innan har jag tänkt, och pröva att göra getost. Ser verkligen fram emot det!

Måste leta lite bilder i arkiven och visa er bilder från när vi haft killingar.Framåt helgen får det bli ett inlägg med massor av get- och killingbilder från tidigare år.

 

Stora getinlägget - Cirkusgetter, killingmys och rackartyg
Kulla-skåpet