Allt fler längtar till lugnet

12 juni, 2019

Alltfler längtar till lugnet som landsbygden kan erbjuda läser jag på en av alla rubriker som flaschar förbi när man scrollar bort en timme av sin dyrbara tid. Ja, tänker jag som bor i en stad som brukar benämnas som fem-minuter staden eftersom man når det mesta inom 5 minuter. En stad som tappat tusentals invånare under min livstid och som såklart skulle må gott av att fler hittade tillbaka eller valde att bosätta sig här.

En skrivstund i Österlen

Jag uppskattar verkligen att bo i en mindre stad i Norrlands inland mitt mellan kust och fjäll och jag kan lätt relatera till att ett liv i större städer kan medföra ohälsosamma stresspåslag. Hämta och lämna, fixa middag sen skjutsa ungar åt olika håll i tät trafik till exempel. Jag vill inte på något sätt prata ner livet i staden, men tänker att finns ett uppdämt behov att tala om glesbygdens fördelar eftersom bilden av att bo utanför staden alltför ofta förknippats med ett sämre val, något man inte lyckats ta sig ifrån.

Det är uppenbart att det inte är bara vi människor som behöver mindre stresspåslag i den tid vi lever. Så är det även för moder jord. Vår planet påverkas mycket negativt av vår tillväxthets och vårt konsumtionssamhälle där den som har mest grejer vinner när man dör. Istället borde man tala om att den som haft mest frihet och fritid vinner. Hur som helst är det inte en dag för tidigt att börja värdera livet i stad och land lika mycket. För en sak är säker.

Ett liv på landsbygden eller i glesbygden ger möjlighet att tagga ner. Eftersom vi värderas mindre i ett land där marknadskrafterna råder kan man leva billigare helt enkelt. Ett enklare liv kan ge mer fritid genom att man kan gå ner i arbetstid och har man inte den möjligheten så är i alla fall det så kallade livspusslet garanterat lättare att lägga.

Mitt Stockholm
En plats att längta till