Mitt Stockholm

16 juni, 2019

Sitter vid ett fönsterbord i hörnet på Schweitzer cafét. Fönstret är fyllt med citrusfrukter vars lukt hjälper mig att öppna mina sinnen. Morgonens väntan på min tur i vandrarhemmets dusch känns avlägsen. Är här för att äta frukost eftersom det inte ingår i mitt enkla boende. Att få bo i Gamla Stan gör min vistelse i Stockholm extra trivsam och genom att välja vandrarhem kommer jag billigt undan.
Älskar verkligen cafémiljöer och det här stället är en klass för sig. Hit är alla välkomna och får dessutom skriva sin signatur på väggen. Här pratas många språk och den unga mannen bakom disken får oss att känna oss som hans gäster. I en vrå sitter en kvinna och kommunicerar med tecken via en IPad. I en annan sitter två italienska turturduvor, troligen nyförlovade.

En inspirerande frukost

Två poliser på Segway som verkar vara stammisar tar en snabbfika och överlåter bordet till ett gäng förmiddagsfikande parkeringsvakter som tar god tid på sig. Vid bordet pratar de tre kvinnorna oavbrutet om inredning och visar bilder från varandras mobiler. Den fjärde, en yngre man, är helt utanför samtalet och tar sin mobil till sällskap.
Påtåren smakar lika gott som första koppen och jag sitter kvar en stund och läser min bok. Har en hel dag framför mig med fria aktiviteter, vilket känns oerhört lyxigt. Ikväll ska jag träffa mina medsystrar i Storylab. En verkstad för självledarskap som leder mig till att bli mer av mig själv. Hur häftigt som helst.

Att bo i Gamla stan gör min vistelse extra trivsam

Stockholm i mitt hjärta är verkligen en sång jag kan relatera till och för mig handlar mina besök numera mest om att möta mig själv, bland alla dessa människor. Det är aldrig ensamt och jag byter gärna några ord med en medmänniska när tillfälle ges. Ett fint minne från mitt förra besök var när jag tillsammans med ett antal medpassagerare stod och väntade på ett försenat nattåg upp till Norrland och kom i samspråk med en trevlig man i min ålder. Under den lilla stunden vi sågs hann vi tala om alltifrån vad vi jobbade med till våra erfarenheter av livets hårda, dvs erfarenheter av sjukdomar och såklart om stad och land – hand i hand.

Två nya biosfärsområden utnämnda av UNESCO
Allt fler längtar till lugnet