Det brinner ute i bygderna

30 april, 2018
Kategori:

Ikväll tänds brasorna för att fira in våren. En fin tradition att samlas kring. Kan dock inte låta bli att tänka på hur brinnande eldsjälar och krafter samlas alla andra dagar för att stå upp för sin bygd.

Därför blir jag tokig varje gång bilden av människor i gles\landsbygd framställs som mindre vetande, offer eller som passiva, tjuvjagande bidragstagare.

I veckan åkte jag buss till och från Östersund och kunde gå en tur i Dorotea samhälle. Här finns kraften trots fallfärdiga och övergivna hus mitt i samhället. Här finns framtidstro bl a genom att fortsätta tro och jobba för inlandsbanan.

Här finns Doroteaupproret som visar på att människorna går samman för rätten till likvärdig välfärd. Här finns framgångsrika och anrika företag och ett trevligt kafé som alla kan nyttja, även de som passerar.

Elden brinner i det allra flesta små orter och det är inte bara ikväll. Men om inte denna och kommande regering gör något av kraften i bygderna. Dvs verka för bättre möjligheter att bygga och driva företag i hela vårt land så kommer engagemanget att bytas ut mot vemod och bitterhet.

Så se till att värna eldarna som värmer våra ”kallställda” bygder och gör det snart!

Norrland flyttar söderut
Bortglömd, förbigången och överkörd