Ett julevangelium i tiden

21 december, 2018
Kategori:

Vid den tiden utfärdade talman Norlén en förordning om att vänta med nästa statsminister omröstning till efter julens helger. Det var den tredje omröstningen, och vägen mot nyval blev allt närmre. Alla går då för att rösta, var och en på det man tror på. Och partierna som genom sin härkomst inte kan enas, bävar för vad som ska ske. Man hoppas på att andra kan ge efter och såklart på att kunna locka sina väljare.
Medan människorna befann sig i månader av regeringsbildning var tiden inne för en ny politik att födas, detta genom ökat samförstånd. Människorna kunde se klarare än de som ville regera och föreslog blocköverskridande lösningar som de inte fick gehör för, eftersom de inte fanns plats för dem inne i riksdagen.

I samma tid låg några journalister ute och vaktade sin politikerhjord. Då stod Sveriges riksdags talman framför dem och scoopens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men talmannen sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. 2019 är ett nytt år med nya möjligheter och det kommer att bildas en regering. Och detta är tecknet för er: ni skall finna en nyfödd politik som är fokuserad på att klara landets utmaningar och ta vara på landets styrkor i form av dess olikheter ” Och plötsligt var där tillsammans med talmannen en modig politisk här som firade samsyn: ”Ära i höjden åt medborgarna och i regeringen enighet för landet vi ska styra.”

När regeringen bildats av krafter som vill hålla ihop landet, sade journalisterna till varandra: ”Låt oss gå in till Rosenbad och se det som har hänt och som talmannen har låtit oss veta. ”De skyndade i väg och fann partiledarna sittandes runt ett bord av mixad kulör där diskussionerna handlade om områden att enas kring. När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om denna nya regering. Alla som hörde det häpnade över vad journalisterna sade. Medborgarna tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och journalisterna vände tillbaka och prisade och lovade talmannen för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

God Jul till er alla!

Jag och Sara Lidman
Vi behöver bryta gamla mönster