Kultur bygger såväl människor som samhällen

15 november, 2018

Fick ett mail från en redaktör med frågor om hur jag ser på kulturens betydelse för oss människor kopplat till var vi bor. Frågor som jag gärna svarar på eftersom jag finner det intressant. Med åren har jag kommit att bli mer intresserad av kulturens betydelse för attraktivitet och platsutveckling både i städer och bygder.

För ett par år sedan hade jag förmånen att lyssna på Karl Petersen fd kommunalråd i Luleå. Han skulle berätta om hur han mfl lyckades få Facebook serverhall till Luleå men inledde med orden
– Jag måste få berätta om vad kulturens hus har gjort med vårt Luleå.
Och som han berättade. Han formligen lyste med sin känsla av vad det gjort med människorna och hur det stärkt känslan av gemenskap. Att huset och dess aktiviteter gjort människor mer öppna och fått fler att komma ut med sin kreativa ådra. För mig var det helt fantastiskt att lyssna på.

Nu behöver man ju inte bygga kulturhus för att uppnå likande effekter, men jag skulle gärna rekommendera orter och bygder att fundera på vad man skulle vilja fylla ett kulturhus med och sen använda de lokaler och ytor man har. Att uppnå effekter kring platsutveckling och attraktivitet handlar inte minst om att samla resurser under ett och samma tak och/eller en och samma organisation. På så sätt kan man uppnå dynamiken som krävs för att använda kulturens kraft. Hembygdsgårdar och byaföreningar står ofta för aktiviteter med kulturella inslag och skillnaden mellan det och kulturhuset i Luleå är liten när det gäller kulturens påverkan på oss människor.

Vacker vy över Tärnaby fångad av kulturprofilen Lars Mattson

Jag tänker att det är olika som så mycket annat mellan stad och land. Ett exempel visades igår i ett inslag från Tärnaby i SVTs Gokväll som jag länkar till här nedan. Det handlade om hur en lokal för vävning blir en mötesplats och nod för hantverkets utveckling framåt. Hur det lyckades och trivdes med att i god gemenskap säkra det framtida kulturarvet kring vävning. Hur fint och bra som helst.

https://www.svtplay.se/video/19698807/gokvall/go-kvall-14-nov-18-45-1?start=auto

Vi är alla skapare av ett gott näringslivsklimat
Svensk politik kräver medborgarinflytande