Vi är alla skapare av ett gott näringslivsklimat

18 november, 2018

Näringslivet. Företagen. De som ger oss service av alla de slag och dessutom skapar arbetstillfällen. Attityder, företagsamhet och näringslivsklimat. Begrepp som under lång tid grott in i vårt medvetande men som samtidigt tar fokus från vad det egentligen handlar om. Borde vi inte istället tala om näringslivet som den mylla den faktiskt är för vårt lokala samhälle?

Lyckseles årliga näringslivsfest kallas Guldkalaset.

Som retoriken nu förs får man lätt en känsla av att företagen drivs för att Svenskt Näringsliv ska ha något att göra. Inget ont om den organisationen, missförstå mig inte. Det jag menar är att vi behöver fundera på hur känslan för entreprenörskap och företagare åter blir mer grundade i den bygd vi lever.
Förr i tiden visste man väl värdet av entreprenörer som stod för servicen och ens vardagliga behov av produkter och tjänster. Nu ser det annorlunda ut. Nu är vi globala och digitala för att nämna två omvälvningar som påverkar oss alla.
Att problematisera dessa vore dumt. Det är som det är. Men att fundera vad det gör med det lokala samhället känns intressant att belysa.

Jag är gift med en företagare vars bransch är relativt lätt att ta till sig. Ni vet det här med vårt dagliga bröd, giv oss idag. Nu ger han ju inte bort brödet, men hantverksyrken som bagare kan vi känna igen från förr och det går dessutom inte att sälja på nätet. Mötesplatser som kaféer är också lätt att inse värdet av i vår vardag. Annat är det med branscher som går på knäna i takt med att vi klickar hem fler och fler varor och andra som kämpar på i det tysta utanför glansen. Alla dessa microföretag som inte räknas i vare sig statliga utredningar eller känner sig kallade till lokala frukostmöten för företagare.

För oss som bor i glesbygd är det ännu viktigare att vi jobbar med samförståndet mellan kommun, medborgare och det lokala näringslivet. Om vi tar fler chanser att visa att vi uppskattar våra företagare så gör vi vad vi kan för att bidra. Företagsklimatet blir nämligen till vad vi själva gör det till, oavsett ranking.

Vi behöver fler kooperativa företag och lösningar
Kultur bygger såväl människor som samhällen