Måttet är sen länge rågat

4 juli, 2019

Tar del av olika rapporter från Almedalen. Trots att jag försöker stå emot påverkas jag starkt av rapporterna som handlar om hoten mot vår demokrati som har nog av belastningar ändå av ett alltmer kluvet Sverige och Europa och en ökande oro ute i vår värld.
I alla tider har människor förföljts och det som ligger oss närmast är Förintelsen. Nog långt bort för att det finns färre som har upplevt och kan berätta än det som inspireras. Obehagligt och vansinnigt anser det allra flesta men faran är att tala om det som obetydligt för att klicken som vill härska och ta över är liten. De har nämligen alltid varit få till en början och med vårt aktuella världsläge finns mängder av splittrande krafter som kan bygga nätverk snabbare än vi anar.

En röst från Auschwitz

Problemet är just detta. Att en del. En liten klick av människor har bestämt sig för att andra är mindre värda och dessutom är ett hot mot det ultimata samhället och denna klick skaffar sig snabbt allierade och får dessutom stor uppmärksamhet i allsköns media vilket triggar dem än mera.
Det är dags. Det är bråttom. Måttet är sen länge rågat. Nu måste vi lägga undan eventuella känslor av missnöje och vanmakt mot staten och makten och inte låta den bli en ursäkt för att peka ut medmänniskor som motståndare. På grund av dig får jag inte det jag har rätt till. Du ryms inte i vare sig vårbudgeten eller vår budget. Välfärden räcker inte till dig.
Från och med nu måste vi ge så lite syre som möjligt till högerpopulistiska krafter som utan att erkänna har en agenda vi inte sett mörkret av ännu. Just nu pågår Almedalen. Rapporterna om olika gärningar som hotar får demokrati duggar tätt. Faktiskt tätare än löften från våra riksdagspartier att ta ansvar för tilliten och demokratin som i sig är ett led i behandlingen mot krafter som hotar vårt öppna och trygga samhälle. Vi kommer inte att kunna lita på att andra fixar det här. Vare sig politiker, media eller organisationer. Vi har ett eget arbete att göra. Trots att vi vare sig bett om, eller rår för det, så måste vi lösa det här tillsammans.

Kläder att förintas i
Klart vi kan utmana urbaniseringen
Hur är det egentligen ställt med vår välfärd?