1 acre är 43562 kvadratfot
Biluthyrare världen över verkar ha en del standardtrick för sig. Ett sådant är att erbjuda kunden att uppgradera den bokade bilen till en större och fränare modell.
Man ska blåvägra och säga att man absolut vill ha den modell man har bokat.
Efter en del knapprande på datorn brukar biluthyraren nämligen få krypa till korset och erbjuda den större modellen till samma pris – han har nämligen inte den bokade modellen inne.
Därför åker vi inte runt på landsbygden i Wisconsin i en Chevrolet Impala utan i en fyrhjulsdriven Cadillac.
Det har tydligen regnat kraftigt i en månads tid och många av åkrarna står delvis under vatten. Trots det sommarvarma vädret har man därför inte kommit igång med vårbruket ännu. Vi – eller iallafall jag – hade sett fram emot att få åka med i, eller kanske till och med köra, någon stor och fet traktor. Av de planerna blir det inget av.
Men det intressantaste är givetvis att träffa kollegor och prata med dem. Vi bönder är kanske lite speciella på det sättet. När vi är lediga och på semester, åker vi gärna och tittar på traktorer och kor.
Vi hamnade hos Casey Kellehec på Reeb Farms Inc. Casey driver en växtodlingsgård i närheten av en lite håla som heter Whitewater.
Det som slår mig är hur extremt välstädat och fint det är på gården. Det brukar vara så på växtodlingsgårdar. Gårdar som har djur – särskilt kor – brukar vara stökigare. På djurgårdar hanterar man foder och gödsel dagligen vilket ofta gör att det blir svårt att hålla ”puts och studs” på gårdsplanen. Dessutom kräver djuren så mycket skötsel dagligen att det inte blir tid till att städa.
Hos Casey är det städat. Även maskinerna är rena och fina. Det finns inte en fläck någonstans. Allt står inomhus i ljusa och fina maskinhallar.
Även om bönder världen över har så mycket gemensamt att vi – bara efter några minuter – kommer fram till att vi har ungefär samma problem och möjligheter, blir det lite svårt att dela erfarenheter med Casey. Det beror på det hopplösa mått och viktsystemet de har här borta.
Det enda som är enkelt är att prata om är storleken på tröskan. Skärbordsbredden anges nämligen i fot, även i Sverige.
Casey har ett 40 fots skärbord på sin Claas Lexion tröska (Den enda maskin på gården som är tillverkad i Europa) när han skördar sojan och ett något mindre när han skördar majsen. Han odlar bara majs och soja. 95% av majsen går till etanolfabriken som ligger i närheten.
Casey odlar ”Roundap Ready” majs. Den är alltså genetiskt modifierad för att vara resident mot glyfosat – den verksamma substansen i Roundap. Han är väldigt nöjd. Han skakar på huvudet åt oss i Europa som har så skeptiskt inställning till GM-teknik inom växtförädlingen.
Både sojan och majsen torkas och lagras på gården. Torken har en stor kapacitet trots att den ser förhållandevis liten ut. Om majsen håller 20% klarar han av att torka tre lastbilslass i timmen. Torken värms med naturgas. 25% av årets skörd – den som inte ens är sådd ännu – är redan såld via kontrakt.
Samma eftermiddag som vi besöker Reeb Farms ska en ny bevattningsanläggning levereras. Det sägs att området ligger på en enorm underjordisk sjö, så det finns gott om grundvatten till befattningarna. Trots att det är blött på åkrarna nu, så blir det torrt på sommaren och några millimeter vatten via bevattning under några kritiska veckor på sommaren gör en stor skillnad.
Som på många håll i Sverige har markpriserna fullständigt skenat de senaste åren även här. På Reeb farms står man inför valet att köpa mer mark för att kunna öka produktionen eller att öka avkastningen på den mark man redan har. Casey och hans far har valt det senare alternativet. Därför har man precis investerat i en egen täckdikningsmaskin för att kunna dränera åkrarna. (Det kanske låter konstigt att man både vill dränera och bevattna samma åker – men så funkar det. Någon gång under växtodlingssäsongen är det för blött och någon gång är det för torrt.)
Caseys far skrattar lite åt sig själv när han berättar om planerna på att kunna öka produktionen. ”Man kan ju ifrågasätta varför vi gör det, när det redan finns för mycket av det vi producerar” – säger han.
Men, bönder är bönder oavsett var på jorden man håller hus. Vi brinner för produktionen och det ständiga förbättringsarbete som leder till högre och högre skördar. Det ligger i blodet. Det är därför vi håller på.
0 kommentarer