Departementet önskar lycka till
Vi är tidiga.
Tåget som avgick från Mora klockan 05:10 höll tiden, den här gången. Vi får vänta utanför en stund. Näringsdepartementets lokaler är ingen vänthall och ska inte fungera som uppehållsrum för tillresta. Det är fika från klockan 09:30; kaffe och smörgås.
Han som är chef hälsar välkomna. Han har kostym. Den är fin – men skorna ser lite för grova ut.
Vi är verkligen välkomna. De ska lyssna på oss. Men först ska vi få lite bakgrund och information. Ja, vi får avbryta för frågor när vi vill. Nej, det är inte sannolikt att något går att förändra redan till år 2017.
Processen har varit besvärlig. Först hade en massa jobb lagts ned på ett arbete som EU inte tyckte var bra. Allt fick göras om i sista sekund. Det blev inte tid till information och förankring.
Om vi ska komma med några förslag på förbättringar så måste vi också tala om hur dessa förbättringar ska kunna göras utan att strida mot EU:s direktiv. ”Nej, det går inte att strunta i direktiven – de bygger på avtal med världshandelsorganisationen WTO.” Så det så.
Finland har 300 miljoner euro i nationellt stöd, Sverige har 300 miljoner kronor. Det finns nog förklaringar. Finska politiker gör andra prioriteringar. Jotack!
Vi måste basera kartan för stödområdena på en verifierbar och repeterbar vetenskaplig metod, sägs det. ”Men, kartan stämmer ju inte överens med verkligheten” – säger en bonde från Västernorrland. ”Det måste ju finnas utrymme för lite bondförnuft i processen!”
Nej, bondförnuft är inte verifierbart och repeterbart. Det går aldrig att förklara för EU-kommissionen.
Dessutom har vi haft stora framgångar med att få EU-kommissionen att godkänna att vi använder församlingar som administrativ enhet och att vi dessutom får dela på dessa om någon del av församlingen utgörs av en ö utan broförbindelse. Men inte annars.
”Men vi måste få till en förändring. Det är många gårdar som tappar flera hundra tusen kronor i stöd. Det går inte.”
”Ja, vi vet. Men säg hur vi ska göra utan att strida mot EU:s direktiv.”
”Kan man inte…?” ”Nej!”
Det finns väldigt bra temperaturdata för Sverige. Verifierbar sådan dessutom. De har två modeller: en som bygger på rutor som är fyra gånger fyra kilometer och en som bygger på rutor som är 22 gånger 22 kilometer. Ser det inte ut som att den senare modellen är lite bättre? Jo, kanske.
De flesta har slutat att ta anteckningar. Det hörs djupa suckar. Någon begär ordet och säger samma sak som han redan har sagt tre gånger. ”Det här kommer ju att gå åt helvete!”
De har undersökt om mängden siltig sand i jorden skulle kunna utgöra ett verifierbart och repeterbart underlag för stödområdesindelningen. Det är verkligen intressant. Men nej, det saknas en karta över jordmånen i Sverige. Vad synd.
Chefen sammanfattar. Han förstår mycket väl. Men det är som det är. Kartan kommer sannolikt att ändras år 2021.
Vad ska vi säga till medlemmarna där hemma? – frågar någon.
”Vi kommer att skicka ut alla powerpointpresentationer till er inom kort.”
”Jag önskar er alla lycka till.”
0 kommentarer