”Det har blivit dyrt här i Schweiz”
Jag har haft förmånen att besöka Schweiz ett par dagar. Varje resa, kort eller lång, ger intryck som leder behov av reflektion.
Schweiz verkar vara ett motsägelsefullt land där många gamla sanningar ställs på ända. Kanske är det vi tror är sanningar inte alls sanningar, eller så är Schweiz helt enkelt undantaget som bekräftar regeln. Jag ger några exempel.
Schweiz har låga skatter – drygt hälften av vad Sverige har uttryckt i andel av BNP. Ändå är det offentliga rummet, vägarna och övrig infrastruktur så välskött att det även för mig, med svenska preferenser, framstår som helt fantastiskt.
I Schweiz är det lätt att säga upp anställda. Ändå finns det nästan ingen arbetslöshet. Arbetslösheten ligger på 2-3% vilket i princip är så lågt man kan komma – då en viss andel av befolkningen alltid befinner sig ”mellan jobb”.
Trots det väldigt låga skattetrycket har Schweiz, av någon anledning, råd med ett omfattande militärt försvar.
Trots de låga skatterna så är löneläget, även inom offentlig sektor högt. Enligt uppgift är ingångslönen för en nyutbildad gymnastiklärare i storleksordningen 50-60000 kronor/månad.
Schweiz har länge haft en stark valuta, en valuta som stärktes ytterligare i början på 2015. Trots det verkar landet vara, minst sagt, välmående. ”Vår starka valuta har tvingat oss och vår industri att bli världens effektivaste”, berättade en av de personer jag träffade.
Schweiz har ökat sin befolkningsmängd mer än Sverige. Sedan 2010 har befolkningen ökat med 3,3% jämfört med Sveriges 2,3%. Sedan år 2000 är siffrorna 12,5% för Schweiz och 8,1% för Sverige. Utvecklingen är till huvudsak driven av (arbetskrafts)invandring. Därtill kommer alla de människor som har tillfälliga jobb i Schweiz utan att vara medborgare, varav en del faktiskt är svenskar. Ändå finns det som sagt knappt någon arbetslöshet.
Det demokratiska systemet är minst sagt omständligt, med lokala och regionala folkomröstningar med jämna mellanrum. Ändå verkar det leda till ett väldigt effektivt utnyttjande av de gemensamma resurserna. Det faktum att Schweiz drygt åtta miljoner människor har fyra olika officiella språk och att alla dokument och lagtexter ska finnas på åtminstone tre av dessa språk, så verkar det inte ställa till några problem. De flesta kan lite av alla språk och i värsta fall får man ta till engelska – det är inga problem verkar det som.
Schweiz är ett av världens vapentätaste länder. Ändå är kriminaliteten låg och vapenrelaterade brott ovanliga. En svensk som jag pratar med berättar att hon var så förvånad över att det var så vanligt att man lämnade lägenheten olåst när man gick hemifrån i Schweiz. När hon frågade hennes schweiziska kompisar om detta så hade de svarat att ”det ju faktiskt är olagligt att göra inbrott i någon annans lägenhet”.
Var och en får bekosta sin sjukvård själv genom privata sjukförsäkringar. Det gör att, när den låga skatten och alla försäkringskostnader är betalda så är kostnaden ändå ungefär som i Sverige. Det finns inga gratis luncher, inte ens i Schweiz. De som inte har råd att betala sina sjukförsäkringar får subventioner från staten (det är en ganska stor andel av befolkningen som får denna hjälp).
Jordbruket verkar vara småskaligt och långt upp på bergen är åkrarna brukade och pedantiskt skötta. Det är som att hela landet sköts som om det vore en park! Statliga subventioner och bidrag betalar en del av böndernas kostnader för skötseln.
Schweiz är ett konservativt land som jag uppfattar präglas av katolska kristna värderingar. Det politiska systemet verkar göra det svårt att göra hastiga och drastiska förändringar. Den starka valutan tvingar fram innovation och effektivitet. Det verkar råda en hög tillit mellan människor och jag uppfattar det som att man tar ett högt personligt ansvar.
Är det den självsäkra konservatismen och de djupt rotade värderingarna som ger Schweiz självförtroende att vara ett öppet land med affärsförbindelser, handel och mänskligt utbyte med hela övriga världen?
Är det kulturen som gjort att Schweiz blivit det land det har blivit, eller är det för att Schweiz är det land det är, som kulturen har blivit som den har blivit? Kanske är det både ock?
Det är inte lätt att få en helhetsbild av ett land efter bara några dagars besök. Ni som har längre och större erfarenhet av att bo eller jobba i Schweiz får gärna dela med er av era reflektioner i kommentarsfältet.
0 kommentarer