En grundkurs i mjölk
När jag skrev artikeln om havredryck och domen i marknadsdomstolen så förväntade jag mig förvisso en hel del diskussion och debatt. Men det som förvånar mig är vilka argument jag möter. För – även om det är svårt för mig att förstå att det är argument – så måste det nog ändå vara tänkt att vara det.
Ett vanligt argument lyder ungefär såhär:
”Komjölk är kornas bröstmjölk som är ämnat för kalvar, inte för människor. Om ni fortsätter att försöka dölja det så kommer folk ändå att få reda på det och då kommer det att bli fler veganer”.
öööööh…. hmmmm…. jaha?!
Är det här verkligen en väl dold hemlighet?
Har det här samhället förfallit så till den milda grad att folk inte vet om att komjölk kommer från kor?
Hur länge har vi människor inte utnyttjat det faktum att kor, om de får tillräckligt med mat och vatten, kan producera långt mycket mer mjölk än vad som behövs till den egna kalven?
Att detta dessutom skulle vara ett argument som talade för att dricka havredryck istället – det har jag ännu svårare att förstå.
För, om man inte får ta den del av kalvarnas mjölk som inte kalven behöver, hur ska man då kunna motivera att man tar den del av kornas mat som de inte behöver? För det är ju precis det vi gör när vi använder havre som råvara till en dryck.
Jag blir faktiskt djupt bekymrad. Det här är människor som förväntas vara med och fatta kloka demokratiska beslut. Människor som kommer att inneha inflytelserika positioner som politiker, journalister, opinionsbildare och lärare – vissa av dem kanske redan har sådana uppdrag och jobb.
Jag känner att jag kanske har lagt nivån på den här bloggen alldeles för högt. Därför kommer här en lite mer grundläggande kurs i var maten kommer ifrån:
Nästan all världens mat produceras av bönder. Bönder är vita, svarta, gula och röda hetro-, homo- och bisexuella penisbärare och slidbärare i alla åldrar. Bönderna odlar sina åkrar och där växer det olika grödor. De flesta av grödorna som bönderna odlar kan inte människor äta. De grödorna ger bönderna till sina djur som i sin tur producerar sådant som människor kan äta.
När en ko får barn (vi bönder kallar det inte för barn, men jag gör det nu för att det ska gå lätt att förstå vad det är), börjar de producera en näringsrik dryck som kallas för mjölk. Mjölken räcker både till kossans barn och till de människor som tycker om att dricka mjölk. Eftersom mjölk är den enda näring som nyfödda djurbarn får i sig den första viktiga tiden i livet, är den väldigt näringsrik.
I en kommande bloggtext ska jag avslöja hur barnen blir till. Det är spännande vill jag lova.
0 kommentarer