Hur man gör för att kunna dricka mjölk – grundkurs

24 november, 2015
Kategori:

Jag har skrivit om en typ av ”argument” som dyker upp i debatten om komjölk kontra havredryck. Ett annat argument lyder ungefär såhär:

”Det är inte naturligt för människor att dricka komjölk. Komjölk är primärt för kalvar.”

Okej, vi funderar lite på det…

Vad behöver man göra för att man ska kunna dricka komjölk (såvida man inte av någon anledning inte tål komjölk)?
Ingenting. Absolut ingenting.
Man mjölkar kon. Tar mjölken i ett glas. Gapar och sväljer. Klart!

Mjölk som säljs i butik har hettats upp. Det kallas för pastörisering och görs för att helt undanröja risken för att det ska finnas e-koli bakterier i mjölken. Det är ganska osannolikt att det skulle göra det, men det är i det fallet bättre att vara ”safe than sorry”.

Om mjölk inte skulle vara naturligt. Hur skulle man då kunna hävda att en havredryck som tillverkas i en ganska komplicerad industriell process – är naturlig?

Missförstå mig rätt, jag har absolut inget emot industriella processer. Sådana är grunden för vårt välstånd.
Det är sättet att argumentera som jag inte kan förstå.

Jag vill också tillägga, för tydlighets skull, att jag inte har någonting emot havredryck. Jag odlar havre och gläds åt en ökad efterfrågan och en ny mervärdesprodukt.
Det är sättet att argumentera för varan jag starkt vänder mig emot.

Har ni så dåligt självförtroende att ni inte kan lyfta fram eran produkt på egna meriter utan måste använda er av en smutskastningskampanj mot komjölk?

Det är omöjligt att vara liberal idag
En grundkurs i mjölk