Långorv och stuttorv

17 juli, 2015
Kategori:

I Norge använder man två typer av liar. Långorv (skaftet på lien kallas orv) och stuttorv. Långorvet är en ”vanlig” lie som man använder för att slå det mesta av gräset. Stuttorven är som en blandning mellan en lie och en skära. Man håller orvet med båda händerna och jobbar med handlederna. Den typen av lie används där det är väldigt brant eller om det är mycket stenar som man måste slå runt.

Bonde_pa_riktigt_jag_slår
Här provar jag lite olika liar. På bilden slår jag med ett långorv. För att hitta en rimlig arbetsställning på den branta ”åkern” står jag på knä med det övre benet och har det nedre benet rakt.

En som är skicklig på stuttorv slår med en rasande hastighet och precision.

De finaste liarna är handsmidda och består av två olika typer av stål. Ett mjukt stål som största delen av lien består av och ett hårt eggstål som man väller in i det mjukare stålet. Det gör att man kan kombinera den skärpa som går att få på ett eggstål med den mjukhet som det andra stålet ger. Om man skulle göra hela lien av eggstål skulle den bli för spröd och lätt spricka om man råkar slå den i en sten. Om hela lien gjordes i det mjukare stålet så skulle det inte gå att få skärpa i den.

De liar som oftast finns att köpa i vanliga butiker är så kallade helstålsliar och det är egentligen bara en dålig kompromiss. De består av ett enda sorts stål som är tillräckligt mjukt för att lien ska hålla och tillräckligt hårt för att lien ska gå att slipa hjälpligt.

Varför skriver jag så mycket om liar? Tror jag att det är framtiden, att vi ska börja slå med lie igen? – Nej. Tycker jag att det är mer ”hållbart” att driva jordbruk med lie? – Nej.
Jag tycker bara att det är intressant. Det är ett hantverk, både att tillverka och använda en lie. Det är en sport, som kräver mycket träning. Det är ett intresse som har tagit mig ut på en resa där jag får träffa människor som jag inte skulle ha fått träffa annars.

Mästarmötet
Ett annat land