Äppelkräm eller kräm på vad som helst
Först plockar man förslagsvis frukten eller bären. Eller köper i affären för den delen. Eller pallar hos grannen efter att ha frågat snällt. Jag plockade mina äpplen i hagen bakom huset och de är nääästan mogna. En del hade faktiskt till och med ramlat ned på marken så det var mest sådana jag tog idag. Fallfrukt är perfekt till kräm och mos och sånt, då gör det liksom inte nåt om de är lite skadade av fallet.
Skala och dela äpplena (eller rabarbern, eller päronen eller vad det nu kan tänkas vara) i små bitar och koka upp i några deciliter vatten. Bitarna ska inte precis simma omkring i vatten utan mer bara blandas lite i vatten. Jag tror jag använde 6-7 små äpplen idag och en 2,5 dl vatten eller så. Tillsätt socker efter smak, och kanske någon krydda. Till äppelkräm är det fint med kanel eller kardemumma. Citronskal kan vara gott att ha i kräm, eller lite vaniljpulver. Kan tänka mig att lakritspulver skulle vara fint till päronkräm med förresten, men det har jag inte provat. Här finns utrymme för experimenterande helt enkelt!
Låt krämen koka tills bitarna är riktig mjuka. Om det behövs kan man mosa lite med en potatisstomp eller slev eller så.
Blanda nån eller ett par skedar potatismjöl i ett glas med kallt vatten och häll försiktigt i krämen så tjocknar den. Blir den för tjock – häll i mer vatten och blir den för tunn- red med lite till potatismjöl.
Låt svalna. Servera som efterrätt eller mellis i tallrik med kall mjölk och smulade skorpor. Höstens kanske bästa i alla kategorier.
0 kommentarer