Årets första sådd

31 januari, 2020

 

Igår gick startskottet i Kulla för årets odlingssäsong. Jag plockade fram mitt gamla bakbord som jag använder som planteringsbord, jord, pluggbrätten och fröer. Det är inte jättemycket jag sår så här tidigt, men några grejer som tar lång tid på sig innan skörd börjar jag med. Kronärtskockor, chili, basilika och lite tomater. Tre sorters tomater blir det i år: Kruktomaten Vilma som funkar lika bra i krukor på fönsterbrädan inomhus, som på uteplatsen eller i krukor i växthuset, bifftomaten Brandywine som jag tycker är oslagbar i matlagning, och så körsbärstomaten Black Cherry. Nu tänkte jag försöka mig på att få lite tidigare skörd än förra året när jag inte sådde dem förrän i mitten av mars. Jag sår alltså några tomater nu, och några om någon månad. Viktigt när man sår så här tidigt är att plantorna får extrabelysning, annars drar de iväg på höjden och blir långa, rangliga och bleka och skadas lätt. Knubbiga, stadiga små plantor vill man ha. Så fort fröerna grott och små skott tittar upp behöver de belysning, ungefär 16 timmar om dagen, sen vill de ha natt!

Jag sätter även de flesta av mina sådder på värmematta, som gör att de gror snabbare. Viktigt dock att kolla så fröerna vill ha värme för att gro, en del vill tvärt emot ha lite kallare och ska då såklart inte stå på värmematta. Nästa försådd blir i mars någon gång, och då sätter jag en massa kål, lite sommarblommor, majs och lök. Ser så mycket fram emot den här odlingssäsongen!

 

Våra godaste frukostbullar
Någon annans vykort (och en mycket spännande upptäckt!)