Våra godaste frukostbullar

1 februari, 2020
Kategori:

Igår bakade vi ungarnas favoritbröd, jag och Britta. Jag har gjort ett par omgångar med surdegsbröd sista veckan, så det kändes rätt lyxigt att slänga fram en jäst och baka bröd på knappt en timme. Fast just därför blir ju surdegsbrödet extra gott, eftersom det är lite styr innan det är klart. Det här brödet är däremot plättlätt att göra och går att svänga ihop på en liten stund bara. Ganska ofta hinner jag upp på söndagsmorgonen och gör det innan barnen vill ha frukost, för eftersom det bara behöver jäsa 20 minuter så går det fort. Tips för morgondagens söndagsfrukost alltså.

Jag har bloggat om det nångång tidigare för cirka tusen år sedan, men det här är bara så bra, så jag gör det igen. Vi åt det hemma när jag var liten, och vi kallade det då för ”Gullvi-bröd” eftersom min mamma fått receptet av en Gullvi. I grundreceptete står det vetemjöl, men jag har ändrat lite och använder oftast rågsikt.

16 bullar

5 dl mjölk

1,5 dl havregryn

0,5 dl linfrö

0.5 dl vetekli

50 g smör

1 pkt jäst

1 msk sirap

1 tsk salt

10-12 dl mjöl (vetemjöl eller rågsikt funkar lika bra.)

Blanda hälften av mjölken i en kastrull med havregryn, linfrön och vetekli. Koka upp till en klistrig gröt. Klicka i smöret och rör runt. Häll i lite till av mjölken, så mycket att blandningen blir fingervarm, och rör då i jästen så den löser upp sig. Blanda i den sista mjölken, sirap och salt. Rör i mjölet, lite i taget och knåda degen antingen i maskin eller förhand. Låt degen jäsa under bakduk ca 20 min.

Gör runda bullar av degen. Är degen för klibbig så tillsätt lite till av mjölet. Grädda 12-15 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

Britta gör en specialare. Jag älskar annars att bullarna är så lätta att baka ut. Bara dela degen i 16 bitar och rulla till dem lite.

Allra godast precis nybakat såklart. Med smör, ost och lite marmelad. Alla barnens favoritbröd!

 

Blomster
Årets första sådd