Att budgetinreda – mina bästa tips!

10 mars, 2018
Kategori:

dsc_2036

Innan jul gjorde vi en liten barnrumsrokad på övervåningen. Vi tyckte det var dags för Britta att få ett eget rum, och Sixten att få ett större rum för sina allt mer utrymmeskrävande lekar. Britta fick alltså överta Sixtens gamla rum, och vi gjorde en röjar-insats i det gamla kontoret som de senaste åren mest tjänat som förråd.

Tanken var att snabbt och utan varken renovering eller nya inköp fixa ett mysigt rum med mycket plats för lek, och ett stort skrivbord för alla legobyggen. Mitt favoritmotto ”man tager vad man haver” fick bli ledord som så många andra gånger.

dsc_2052

Det här är alltså ett av två rum på övervåningen som vi inte gjort något åt alls sedan vi flyttade in. Den blå färgen är väldigt intensivt blå, men ihop med grejer i ljusare blå nyanser och de varma trämöblerna kändes rummet så mycket mjukare.

Möblerna i rummet är en salig blandning av arvegods och hittegods från gården, ett och annat gammalt loppisfynd och några saker jag pysslat ihop. Inte en krona la vi på rummet utan plockade ihop saker som redan fanns hemma.

dsc_2038

Det blå skåpet stod i vår hall på övervåningen tidigare, men fick flytta in i Sixtens rum och tjäna som leksaksförvaring. Bästa sortens som sväljer hur mycket grejer som helst. Skåpet stod i lillstugan på gården när vi flyttade in, men var omålat och ganska slitet.

dsc_2065

Loppisfynd som pynt. Och en stor plåtburk till playmobil-gubbar.

dsc_2037

Skrivbordet kommer från min mormor och morfar och har någon gång varit köksbord/bakbord. Alla lådor och bakskivan man kan dra ut är toppen när det behövs mer yta och förvaring till smålegobyggen.

Taklampan pysslade jag ihop i höstas.

dsc_2057

Och lampslingan med båtar gjorde jag ju tidigare i veckan. Passar fint mellan jordgloben och valaffischen. Och är precis lagom nattbelysning för en lite mörkrädd femåring.

dsc_2047

Sängen fick vi ärva av bekanta när deras barn vuxit ur den.

dsc_2077

I andra änden av rummet står en av de första möblerna jag ägde. Min farfar var intresserad av gamla saker och antikviteter, och gav mig och mina syskon varsin fin gammal möbel som han renoverat när vi var små. Den här byrån kommer från det gamla, fina sanatoriet där farfar jobbade som vaktmästare och räddade en och annan antikvitet från förstörelse. Jag fick byrån när jag var kanske 8-9 år,  och den har hängt med ända från min första lägenhet, och nu till Sixtens rum.

Tycker vi fick till rummet riktigt bra utan vare sig färg, renovering eller nyinköp.

Här kommer mina bästa budget-fixar-tips!

  • Kolla över vad som finns hemma i förråd eller i andra rum. Ett tråkigt skåp kanske egentligen är världens bästa förvaring, och kan piggas upp med färg eller tapet. Och möbler kanske inte måste ha den funktionen de varit tänkta att ha från början. Ett bakbord kan till exempel vara det perfekta skrivbordet, eller så kanske ett par gamla köksskåp med en skiva över kan bli fantastisk förvaring och skrivbord i ett. Glöm inte kolla hemma hos familjemedlemmar och släktingar och fråga snällt, så kanske du kan få överta eller låna grejer.
  • Ge bort saker du tröttnat på eller som barnen vuxit ur till kompisar och bekanta. I gengäld kanske det finns någon möbel de inte behöver längre som du kan överta? Ni kanske kan byta barnsängar eller låna av varandra?
  • Kolla på loppis. Både efter möbler och pynt. Har man det mesta i möbelväg kan det vara detaljerna från loppis som gör att rummet känns kul och personligt. Och tänk utanför boxen här med. Saker är nästan roligare att använda till något de inte är tänka till från början! Kanske stora gamla resväskor blir perfekt förvaring, eller buffén som varit porslinsförvaring är bättre som leksaksskåp? Kolla efter gamla barntavlor, fina tygstuvar att sy kuddar av eller plåtburkar till alla småpryttlar.

Viktigast när det gäller barnrum tycker jag är att det ska få vara just ett barnrum. Det ska kunna lekas och stojas utan att allt för dyra möbler och pynt lever farligt! Här har jag egentligen velat tapetsera om, men påminner mig själv om att Sixten faktiskt tycker om den där blå väggen, och inte alls bryr sig om de där gamla spikhålen. Tvärt om så gör ju det att han faktiskt kan få sätta upp sina teckningar, spika upp en tavla där han tycker den passar eller flytta om saker utan att det gör något. Och ska det ritas och pysslas vid skrivbordet är det ju hundra gånger roligare om man får göra det utan att behöva oroa sig för att det nya, fina bordet kan bli repigt och fult. Gamla saker blir bara finare ju mer de används!

Och så tycker jag att inredning ska få ta tid. Man måste inte ha allt exakt som man vill ha det från början.  Man tager vad man haver, och gör det bästa av det är min filosofi!

Gröna fynd
Lysande pappersbåtar