Chokladkola med mandel och havssalt

26 november, 2015
Kategori:

Årets första julgodisbak ägde rum häromkvällen när jag blev sådär vansinnigt sugen på nåt gott och juligt till kvällens soffmys. Jag gör sällan en massa olika julgodissorter utan brukar mest göra olika varianter på kola och knäck.
Då använder jag mig oftast av principen lika delar grädde, socker och lite mindre sirap och kokar ihop tills smeten klarar kulprovet. Vill man ha en segare kola kokar man den bara tills smeten precis går ihop, och ju knäckigare och hårdare kola man vill ha, desto längre kokar man smeten.
När jag är nöjd med smeten klickar jag i lite smör och smaksätter med till exempel choklad eller saffran. Saffran och rostad kokos är en favorit, men den här gången hade jag bestämt mig för choklad, mandel och havssalt. En av de bästa godiskombinationerna jag vet tror jag bestämt.

Ca 40 st.

2 dl grädde
2 dl socker
1,5 dl sirap
50 g smör
2 msk kakao
1 näve sötmandel
Havssalt

Använd en stor kastrull så smeten inte kokar över. Mandeln brukar jag hacka och lägga i knäckformarna innan jag häller i smeten, så blir det inte så trixigt att pricka formarna utan att de välter.

När smeten klarar kulprovet, klicka i smöret och rör i kakaon. Häll i formarna med mandel och strö havssalt på toppen. Låt stelna.

DIY - Papperspynt till jul
Adventspyssel i repris