Eget mjöl

18 mars, 2020
Kategori:

 

Vi började prata om det i slutet av förra året. Jonas hade börjat lyssna på några amerikanska poddar om självhushållning och när de tog upp ämnet mjöl och vilken näringsmässig skillnad det är på mjöl från affären och färskt mjöl som malts på stenkvarn blev vi nyfikna. Vi odlar ju eget spannmål till djuren, så varför skulle vi inte kunna använda det till oss också? Kanske odla något gammalt kulturspannmål som klarar vårt klimat och tuffa förhållanden bra och samtidigt innehåller mer näring också.

Det var i den vevan jag började med surdegsbröd. Nu funkar det ju faktiskt riktigt bra och vi har inte köpt mjukt bröd alls sista månaden. Tänk att dessutom få baka surdegsbröden på eget mjöl!

Vi började läsa på och titta runt efter en stenkvarn för hushållsbruk och hittade till Christine på Bröd och Kvarn. Hon säljer kvarnar och är dessutom proffs på surdegsbröd. Vill verkligen tipsa den som vill börja baka att kika in på hennes blogg, där finns så mycket bra info och inspiration. (Jag har alltså inte blivit sponsrad på något sätt, utan vill bara tipsa!)

Häromveckan gjorde vi slag i saken och beställde vår egen spannmålskvarn från Bröd och Kvarn. En investering för livet tänker jag. Förhoppningen är ju att vi inte ska köpa varken mjöl eller bröd framöver utan mala allt själva.

Eftersom vårt egenodlade spannmål är slut för tillfället har jag beställt ekologiskt råg och bland annat ölandsvete som just i detta nu ligger och väntar på att vi ska hämta ut det på hos postombudet. Fram till slutet av sommaren får vi mala köpespannmål helt enkelt. Igår fick vi dock en påse durumvete av vänner för att kunna testa kvarnen, så nu är den invigd!

Så fantastiskt att kunna vara sin egen mjölnare. På bara ett par minuter omvandlade kvarnen kornen till mjöl.

Så spännande. Visste ni att mjöl vi köper i affären oftast är härsket? Vi har liksom vant oss vid det och tror att det är så mjöl ska smaka. Mjöl är en färskvara, medan spannmål håller i en evighet. Har man spannmål och en kvarn hemma kan man alltså alltid mala sig färskt mjöl när det ska bakas. Mjöl som malts på stenkvarn och inte valsats som industrimjöl innehåller dessutom så mycket mer näringsämnen eftersom kornen mals hela och inte delas upp i en vals.

Vi har införskaffat en mjölsikt också, för vill man ha lite finare mjöl behöver man sikta bort de grövre skaldelarna. Här häller jag bort kliet. Det som tar tid är helt klart att sikta mjölet, så det kommer med all säkerhet bli mycket mer fullkorn än vitt bröd här hemma. Idag ville jag testa att sikta, så jag siktade så mycket att jag fick ihop till ett bröd.

Första brödet på egenmalt mjöl ligger nu på jäsning. Imorgon bitti får vi smaka!

32
Trädgårdsmåndag - så här förbereder jag för jordärtskockorna