Trädgårdsmåndag – så här förbereder jag för jordärtskockorna

16 mars, 2020

Åh som jag har längtat efter en sådan här dag. Flera timmar ifred där jag kunde vara ute och hugga tag i lite av allt arbete jag behöver göra i köksträdgården. Bland det bästa jag vet!

Jag försöker göra någonting litet varje dag för odlingarna nu. Kanske plantera om småplantor, så något nytt eller fixa något i köksträdgården. Idag stod jordärtskockorna på tur. Jag har ett litet land, ungefär 2,5 kvadratmeter stort där jordärtskockorna huserar och eftersom de sprider sig galet lätt så behöver det ses över lite extra på våren.

På hösten brukar vi äta en del av jordärtskockorna. En del gräver jag upp och lagrar att ta av under vintern, och en del får stå kvar i jorden till våren. I mars gräver jag upp alla som är kvar och gräver igenom landet ordentligt för att hitta alla, det är inte helt lätt!

Förra året när jag inte var frisk orkade jag inte fixa så noga, så jordärtskockslandet blev lite eftersatt. Men tänk ändå vilken fantastisk rotsak som ändå ger en massa skörd. Inget extra gödsel fick de, så det blev inte så stora knölar, men vi har ätit massor under hösten och vintern ändå. I år ska de däremot bli riktigt bortskämda tänkte jag. När landet var uppgrävt grävde jag idag ett långt dike i mitten längs med hela landet. Ganska djupt. Sedan fyllde jag det med gammalt ensilage och hönsgödsel och grävde över med jord igen.

Och så valde jag ut ungefär tjugo av de finaste och slätaste jordärtskockorna och grävde ner som utsäde.

En del verkar vara rädda för att jordärtskockor ska ta över hela trädgården om man börjar odla dem, men gör man så här varje år så växer de kontrollerat och håller sig där de ska. Den här knölen skulle jag aldrig vilja vara utan, det är verkligen en utav de riktiga delikatesserna i trädgården.

Blommorna blir dessutom så otroligt fina. Höga och med massor av små gula blommor som påminner om solrosor.

Efter att jag fixat klart med jordärtskockorna tog jag tag i en riktig surdeg i trädgården. Gångarna växte igen nästan helt förra året när jag var utmattad och jag fokuserade bara på det som fanns i bäddar och lådor. Nu vill jag ha fint här igen och har grunnat på hur jag ska göra. Tidigare har jag ju haft flisade gångar, och det funkade så länge jag orkade flisa om tidigt på säsongen, men falerade som sagt och växte igen förra året. Nu bestämde jag mig för att testa att bara täcka alltihop med gammalt ensilage till att börja med. En del av området som syns här ska dessutom bli nytt jordgubbsland, och då tänkte jag att jag bara häver jord över ensilage där landet ska vara. Ungefär halva köksträdgården hann jag med att täcka idag. Hoppas verkligen att det blir bra… Eventuellt täcker jag ensilaget med halm eller flis i gångarna sedan när det stampats ihop lite bättre.

Min plan för den här säsongen är att utöka odlingarna och anlägga bäddar i gamla grishagen bakom magasinen som syns lite i bild här. Tanken är att ha bara kryddor, örter och perenna grönsaker i den här delen av köksträdgården, och lite större bäddar för andra grönsaker på baksidan. Känns så roligt att vara igång!

Eget mjöl
Enkelhet