En speciell julklapp

9 januari, 2021
Kategori:

 

Här blev det verkligen jullov från blogg, eller kanske sjuklov snarare. Sista dagarna har vi  dock varit pigga, men satsat på att äntligen få göra lite roliga grejer ihop, jag och barnen. Är så glad att vi är pigga nu när vi  fått lite riktig vinter och kunnat åka pulka och leka i snön på jullovet. Ville bara kika in här i kväll och visa en så fin och speciell julklapp som Jonas och jag fick av hans föräldrar.

Först när vi öppnade presenten förstod jag inte vad det var jag såg. En tavla såklart, med lite hus och åkrar och skog. Men så började det kännas bekant, och vi läste på baksidan. Det är en grannby till oss, där min morfar föddes och växte upp!

Tavlan är målad av en barndomsvän till morfar och visar hur det såg ut i byn i början av 1900-talet. Nu är det mest skog runt husen, så det är så fint att få se hur det såg ut när morfar var liten. Han och hans föräldrar bodde och hade affär i det stora ljusgula huset till vänster i bild. I huset till höger i bild var det skola, och jag föreställer mig hur morfar Kurt gick där på vägen till skolan. Hur han hjälpte sina föräldrar i affären. Jag kan nästan se uppståndelsen som måste varit när hans pappa köpte en av de första bilarna i trakten, skaffade en bensinpump till affären och började köra taxi. Jag minns hur jag rös när jag var liten och morfar berättade om en lärare i skolan som drog en pojke så hårt i örat att det faktiskt lossnade lite. Lådbilsrallyn på vägen. En riktig Bullerbyuppväxt låter det som när man hör historier om barnen i byn och alla deras upptåg. Så fint att få ha lite av det på väggen här hemma.

 Förmodligen hade jag inte lagt märke till den om jag sprungit på den på loppis, men det gjorde lyckligtvis svärföräldrarna. Bygdehistoria, och släkthistoria borde väl vara bland det finaste man kan ha på väggen? Tack igen Karin och Håkan! <3

Om att vara nöjd
Sjuk-jul och lantbruk