Tallar, timmer och ett sågverk

29 juli, 2020

Det blev några tysta veckor här på bloggen. Jag bestämde mig för att jag behövde lite semester från sociala medier och har knappt skrivit något alls på ett tag. Skönt, och välbehövligt att få vara bara i nuet. Men nu är jag sugen på att komma igång igen! Sensommaren och hösten är för mig bland det härligaste på hela året, det är liksom nu allt händer. Man får lön för mödan med odlingar och trädgård, och det blommar för fullt samtidigt som det finns ätbart att skörda överallt. Jag fyller frys och skafferi och experimenterar med råvaror från trädgården. Det finns med andra ord väldigt mycket jag vill dela med mig av här.

Men jag kan inte låta bli att börja med annat än det här. Vi har nämligen ett så fantastiskt roligt projekt på gång, och sedan det vid midsommar blev klart att vi kommer dra igång med det så är det som en stor härlig karamell som jag går och suger på. Planerar, drömmer och funderar… Längtar tills det blir klart, men också så pirrig och förväntansfull för hela processen. För det kommer ta sin lilla tid… Vad är det jag surrar om egentligen?

Jo men det här såklart! Vår älskade lilla stuga i trädgården.

För några år sedan började vi så smått att kolla igenom den och trodde vi skulle kunna göra en liten lättrenovering invändigt för att kunna använda den så smått. Först tänkte vi mest bara städa ut ordentligt och måla tak och snickerier. Men så upptäckte jag att det fanns fukt mellan väggen och några skivor som spikats upp på sjuttiotalet, så den sommaren gick projektet från typ städning, till en massa rivning istället. Jag rev bort plastmattor och masonitskivor och det kändes roligt och härligt ändå. Sedan insåg vi att timret på vissa ställen var i sämre skick än vi trott, och förmodligen skulle behöva bytas ut helt på sina ställen. Så vi pausade.

I början av sommaren började vi prata om lillstugan igen. Både jag och Jonas har fått en liten klump i magen när vi tänkt på den, man vill ju liksom inte att den ska stå och förfalla under vår tid här. Så himla tråkigt. Så vi pratade med Jan-Ove som bor på en granngård och är duktig på timmerhus, och han ville hjälpa oss! Det är liksom inte något man försöker sig på själv om man inte gjort liknande, att lyfta hela huset och byta timmer…

Hela den understa stocken längs med långsidan behöver bytas ut, så första utmaningen blev att hitta ett par tallar som är tillräckligt höga och rejäla. En timmerstock på minst sex meter går det åt.

Och vi hittade några som skulle passa i vår egen skog lyckligtvis. Häromdagen satte vi igång, och Jonas och hans pappa körde tallarna med skotaren hem till Jan-Ove och hans sågverk i skogen.

Så fint. Det bullrar och doftar av träspån och nysågat timmer. Här rullas stockarna in.

Och här kommer den stolta furan som ska få bära upp vår lillstuga så den håller några hundra år till. Jag blir liksom rörd av det.

Vi passade på att såga upp virke till ett tak på en gammal bod som ska lagas också, så det blev ganska många timmars jobb för gubbarna.

Vattenpaus krävdes och jag tyckte det såg så fint ut att jag ville fånga det på bild också. Småprat och vattenpaus vid ett sågverk mitt i skogen. Gamla kunskaper som förs vidare.

Och några vändor förbi sågklingan senare kan timret lastas.

Och köras hem! Så stort att få göra det på det här viset. Från en växande tall i vår skog till virke att rädda ett litet torp från 1854 med.

Så vackert.

Nu ska timret få torka lite till innan vi kan fortsätta framåt hösten… Pirr i magen-glad är jag, och Jonas med tror jag, även om han verkar lite mer samlad än jag…

Utflyktstips - Äskhults by
Alla mina rosor