Alla mina rosor

3 juli, 2020

 

Inte hade jag väl trott för några år sedan att jag skulle vilja ha trädgården full av rosor. Inte för att jag haft något emot dem, men jag trodde det var krångligt och svårt med rosor. Att det liksom var för proffsen.

Men så blev jag övertalad av min kompis Lisa (som är en riiiiktig crazy rose lady med hundratals rosor i sin trädgård) att köpa lite rosor. Och alltså, det är ju inte alls särskilt krångligt. Mina har både överlevt och vuxit sig hyfsat fina utan några större ansträngningar. Dock är det ju svårt när de blir så fina att inte VILJA gå och pyssla om och dutta och hålla på. Förstår liksom grejen. Älskar att gå och knipsa och dofta och ordna med dem på kvällarna, då känner jag mig riktigt brittisk och låtsas att jag går omkring i min lilla cottage garden, hehe. Dröm.

De första köpte jag hösten 2017 och slog då till på tre stycken New Dawn bland annat, och dem satte jag här, framför magasinet på baksidan. Åh så glad jag är att jag gjorde det! De är alltså inte ens tre år gamla, men har vuxit helt galet mycket. Här hänger de längsta grenarna som är fyra meter långa  dubbelvikta, så jag behöver sätta upp ett armeringsnät till.

Den blommar hela sommaren och doftar också helt ljuvligt. Är en dröm att gå förbi.

Så mycket knoppar.

Förutom att sätta upp armeringsnät för dem att klättra på har jag knappt gjort något alls med dem. Slängt till dem någon skopa gödsel på våren (vet knappt om det är så man ska göra?) och luckrat jorden lite åt dem.

Samma höst satte jag tre stycken ”Louise Odier” bredvid köksingången ihop med lavendel. Det är en buskros och blir inte lika hög. Den blommar inte heller så länge, men är så fin och väldoftande.

Nästan som små pioner.

En ros hade vi i trädgården när vi flyttade hit. Den har funnits här länge och vi kallar den ”Kulla-rosen” som de förra ägarna också gjorde.  Någon som har en aning om vad det kan vara för sort? Blommar kort och doftar nästan lite citronaktigt.

Perfektion. Älskar de här gammeldags rosorna mest egentligen, trots att de blommar så kort.

På mors dag för två år sedan fick jag en honungsros! Den satte jag här, i landet framför huset, men den växer lite långsammare även om den kom igång ordentligt med blomningen i år. Dock missade jag att fota den när den blommade som mest, nu är den nästan överblommad.

Söta små ljusgula blommor i klasar. Den här ska kunna klättra riktigt högt, så jag hoppas på att den ska klä in väggen ordentligt här så småningom.

Och så mitt senaste rostillskott – en liten minihäck av klassikern Flammentanz som ska få klänga på staketet framför huset. Dem satte jag i höstas, och de hade tagit sig riktigt fint tills getterna rymde en dag i våras och smaskade ordentligt på alla tio plantorna. De fick sig alltså en rejäl beskärning, men blommar förvånansvärt mycket ändå!

Tror det kommer bli drömmigt fint när de vuxit till sig och klänger över staketet! Staketet är som ni ser i behov av lite färg, och jag känner mig trött på vitt staket eftersom det blir så smutsigt när det står precis vid vår dammiga grusväg där det körs maskiner, gödseltunnor och allsköns annat som stänker och dammar. Det är bara några år sedan vi målade sist, men nu tänker jag att de kanske får bli kromoxidgröna istället så inte smutsen syns lika tydligt. Vad tror ni om det?

Emellan rosorna har jag förresten satt rosenskäror i år. Tänkte att det skulle bli fint på sensommaren nu innan rosorna vuxit sig särskilt höga.

Fortfarande inga grindar på plats, men det kommer bli vansinnigt fint med svarta järngrindar till de röda rosorna.

Och det var alla mina rosor, förutom en ”Constance Spry” som jag fick för ett par år sedan, och jag hade höga förhoppningar om i år, ända tills.. ja ni kan gissa. Getterna. De åt ner den till backen precis när den satt alla knoppar. Den har tagit igen sig fint, men blommar nog inte i år tyvärr. Rackarns getter alltså, de har rymt lite för ofta i år, suck… Ni får se den rosen ett annat år!

Rosor verkar nästan vara lite som knark, för nu är jag vansinnigt sugen på ännu fler. ”Finlands vita ros” funderar jag lite på, och också ”Madame Hardy” som jag faktiskt satte ett par förra hösten men slarvade med och fick ner i jorden alldeles för sent.  Har ni några andra favoriter att rekommendera?

 

 

Tallar, timmer och ett sågverk
Smörblommor över bordet till midsommar