Utflyktstips – Äskhults by

31 juli, 2020
Kategori:

 

För några veckor sedan gjorde vi en liten västkusttur till Varbergstrakten. Så fint och härligt för våra småländska bonnungar att få uppleva hav och klippor. Men alltså, höjdpunkten – det var det här om man frågar mig. Jag älskar sånt här. Gamla kulturmiljöer får mitt hjärta att banka och hjärnan att gå i spinn. Ser ni hur fint?

Äskhults by, två mil från Kungsbacka. Fyra gårdar som är helt bevarade och ligger som de alltid gjort tack vare att de inte behövde flyttas när gårdarna skiftades på 1800-talet. Rekommenderar varmt ett besök hit.

Som att kliva rätt in i 1800-talet. Fyra gårdar, orörda. Vissa hus och byggnader ändå från 1600-1700-talet.

Sixten ser väl lagom road ut här, men barnen tyckte om att vara här också. Gårdsmiljön, de små odlingarna, fikat (alltså FIKAT! <3), så fantastiskt och intressant alltsammans.

Men det här var ändå det bästa tyckte jag. Inomhusmiljöerna. Jag fick dåndimpen tio gånger om. Så vackert. In i minsta detalj.

Örter, blommor och sädesslag på tork. Och så gamla vackra bruksföremål. Lite så som jag vill ha det hemma i vårt kök.

Tråg och korgar och gamla handvävda textilier.

Tankade mig full av inspiration till vårt 1800-talstorp i trädgården. Allmogeskåp och slagbord står högt på listan. 

Detaljera som sagt. Kolla målningen! Och tapeten.

Vackert utomhus också med fina små rabatter, mullbänkar och kålgårdar. Det där blomstödet från den lilla butiken hade fått följa med mig hem om jag fått plats med det i bilen. Kanske kan jag försöka få till något liknande av pilträdet vi har hemma…

Lin på tork. Jag hade en idé när vi precis flyttat till Kulla om att försöka mig på att odla lin. Det rann ut i sanden, men jag kanske får ta tag i det ändå…

Här brukas jorden på gammalt vis. Hässjat hö.  Hästar, linderdössvin och höns.

Vi gick en guidad tur och det var väldigt intressant tyckte både vi och barnen. Så speciellt och fint besöksmål. Åk dit om ni har möjlighet!

 

3 x torkade blommor
Tallar, timmer och ett sågverk