3 x torkade blommor

2 augusti, 2020

Det blommar för fullt rabatterna i trädgården nu, och jag vill gärna kunna njuta litegrann av all blomsterprakt även i vinter.  Här är tre försök till att spara lite sommar att njuta av i januarimörkret.

Jag odlar eterneller i år! Så fint att den här gamla trenden fått ett uppsving tänker jag, för det är ju oerhört fint att kunna torka blommor som inte skrumpnar ihop utan ser ut ungefär som när man plockade dem i en halv evighet.  Roseneterneller heter den här sorten, och jag sådde dem inomhus i våras någongång och planterade sedan ut dem i min nya rabatt. Tycker de gör sig jättefint i rabatten också och fyller ut mellan de lite större dahliorna.

När de torkat ordentligt tänker jag nog knipsa av stjälkarna och lägga alla blommor i en glasburk. Vackert!

Lavendel torkar jag med såklart. Tänker vartenda år att jag måste se till att odla mer lavendel nästa år, men det glöms alltid bort. Antingen ska jag sätta en massa fler plantor nästa år, eller testa att ta sticklingar på dem jag har. Jag vill ha ett lavendelhav!

Lavendelbuketterna får hänga i köket ett tag, men sedan ska jag göra små doftpåsar att lägga i garderoben.

Och så ringblommor givetvis. Anspråkslösa, fantastiska blomma som dyker upp lite överallt där man tidigare haft den. Så vacker och så användbar. Nu torkar vi blomblad för att göra ringblomsolja som vi sedan kan göra ringblomssalva av. Bladen får torka så här på en bricka några dagar, och sedan läggs de i en burk som fylls på med olja. Oljan får sedan stå och dra några veckor innan den kan användas. Perfekt jobb för en fyraåring att dra loss alla blomblad!

Plocka, samla, skörda, sylta, safta... På repeat.
Utflyktstips - Äskhults by