Plocka, samla, skörda, sylta, safta… På repeat.

4 augusti, 2020

 

Det har väl knappast undgått någon, men OJ vilket bärår det är. Träd och buskar och skogen dignar, och ekorren i mig myser. Helst skulle jag lägga all min tid så här års på att plocka, samla och frysa in. Sylta och safta. Städa hela jordkällaren. Åh en sån dröm. Men jag plockar lite så fort jag får tid. Klarbär (körsbären blev uppätna precis allihop av kajorna) , vinbär, blåbär och svamp.

Är så glad att vi fått mycket röda vinbär i år. Vi har MASSOR av svarta bär, och en liten inklämd buske med röda mitt bland de svarta. I år verkar den busken dock ha tagit för sig lite för nu dignar den. Får sådana barndomsminnen av vinbär. Ser morfar sitta på en pall i trädgården och plocka i en plastbalja för att sedan bära in till mormor som står i köket och kokar gelé. Så nu gör jag likadant. Tar en pall, en balja och ett litermått och sitter och plockar. Finns inget mer avkopplande. Och gelé är ett måste. Så gott till en stek, men också oumbärligt när en ska göra brunsås. Det går typ inte om man inte får röra i en klick vinbärsgelé. En omgång gelé på röda vinbär har jag gjort än så länge. Fryser in så mycket bär jag kan och så syltar jag och saftar så småningom när det blir lugnare tider.

Klarbären är så vackra. Inte lika söta och goda att äta direkt som körsbären (tycker Kajorna också), men goda att göra saft av.

Och så fort jag får tid över gräver jag upp hinkvis med potatis. Så glad för min potatisåker i gamla grishagen! Trots ogräs och nästan helt igenvuxet runtomkring så växer potatisen som bara den. Är säker på att vi kommer ha potatis så vi klarar hela året. Hurra!

Blåbär plockar vi också. Lite i taget. En liter här, en deciliter där, och så fylls det sakta på i frysen. Tror inte jag sett så mycket blåbär i skogen förut som i år. Och stora är de, helt fantastiskt.

Förra året hittade vi ett nytt kantarellställe, och det var så overkligt mycket svamp där att det kändes som i en dröm. När vi plockat våra två stora korgar fulla fick Jonas springa till bilen och hämta en Ikea-kasse som vi också fyllde. Helt sjukt. Förra helgen återvände vi till samma ställe hela familjen och hittade svamp igen!

Ingen Ikea-kasse full den här gången, men väl mycket ändå.

Nöjda svampplockare. Älskar att ha ett sånt där dunderbra svampställe att ta med ungarna till.

Äppelträden dignar också av kart, så jag har stora förhoppningar om massor av äpplen för första gången på flera år. Vildhallonen är stora och fina så jag hoppas hinna plocka lite av dem också.. Ljuvliga tider!

Killingarna som aldrig kom
3 x torkade blommor