I Brittas bokhylla – Barnboksfavoriter

18 februari, 2021
Kategori:

 

Brittas bokhylla. En typisk, stökig bokhylla med massor av slitna, vältummade bokryggar. Som det ska vara tänker jag. Hon älskar böcker, och det har våra stora barn också gjort, men nu är det mer Harry Potter och tjockare varianter som gäller för dem.

På loppis spanar jag alltid efter roliga barnböcker! Så prisvärt och roligt att fylla hyllan med lite nytt emellanåt, och det roligaste är nästan alltid att hitta gamla favoriter som man själv läst som liten. Det finns nästan ingenting som kan mana fram barndomskänslor som illustrationer ur en bok man läst många gånger i barndomen.

Tänkte visa en hög med böcker som hör till favoriter för både mig och Britta. De här läser jag gärna många gånger om, och blir inspirerad av alla vackra miljöer och illustrationer. Behövs inga inredningstidningar när en har de här böckerna i bokhyllan!

Jag tror jag har skrivit om dem innan, men böckerna om hunden Sture av Gunilla Ingves är de allra, allra finaste! De är Brittas favoritböcker alla kategorier, och förmodligen mina också. Jag har läst dem som barn, och har jublat inombords när jag hittat dem på loppis. Jag uppskattar bilderna och blir inspirerad av de vackra miljöerna, och böckerna är välskrivna och lärorika. Hunden Sture får valpar, Hunden Stures spårar och Hunden Sture blir gammal är de tre jag vet om, den sista om när Sture blir gammal köpte jag på antikvariat till Britta i julklapp, och jag tror vi läste den varenda kväll hela jullovet. Så fint skrivet om när ett husdjur dör.

Ljuvliga illustrationer och vackra miljöer.

Det går ju nästan inte att inte ha med Pettson och Findus när man väljer sina favoriter. Pannkakstårtan är min favorit.

Pettson är helt klart en av mina största inrednings- och stilinspiratörer. Punkt.

Catarina Kruusval måste man också ha med. Ellens äppelträd läser vi om och om igen. Också fantastiska bilder och så mycket detaljer att kolla på . Jag vill ha en sån här trädgård!

Hittade den här illustrerade Kulla-Gullaboken på Erikshjälpen en gång. Minns att jag läste den som liten, både den här och senare de ”riktiga” Kulla-Gullaböckerna. Så kul när barnen kan introduceras för klassiker så här!

Som vackra tavlor på varje uppslag.

Och så till sist – två Lindgren och Wikland. Astrids berättelser och Ilon Wiklands illustrationer, det behövs inte sägas något.

Fanatastiska Ilon Wikland. Varje bild är en fröjd för ögat. Vill rama in alltihop.

”Jag vill också ha ett syskon” är en lite mindre känd Astridbok, men helt fantasiskt. Sjuttiotalsmönster, och typiska Ilon-illustrationer.

Så fint skrivet om att få syskon och både vara stolt och avundsjuk på samma gång. Visst känner man igen Bråkmakargatan även i den här boken? Undrar om Ilon tänkte att Peter och Lena bodde granne med Lotta, eller om hon bara lånade gatan.

Det var vår favorithög för tillfället. Förmodligen finns de att låna på bibliotek, men dyker upp i boklådor på loppis emellanåt. Håll utkik!

Karameller
Impulsrenovering, Siri och hur det egentligen går med bokhyllan