Jordärtskockssoppa med isterbandscrunch
Här kommer ett tips om världens enklaste höstmat, som är lätt att laga, men ändå känns sådär lite lyxigt god. Jordärtskockorna har jag nallat av lite i trädgården redan, men sparar de flesta för skörd tidigt i vår.
Soppa är sådan perfekt mat att laga mycket av för att ha till matlådor eller snabb uppvärmning av lunch här hemma i veckorna. Den här omgången lagade jag i söndags, och piffade då upp den till söndagsmiddag med hjälp av isterband som stekts lite knaprig. Som vardagslunch äter jag den utan isterband. Lika gott det med!
Jag har inget exakt recept eller precisa mängder av ingredienser till den här soppan. Här är alltså ett lite ungefärligt tillvägagångssätt.
Ca fyra portioner
8 medelstora jordärtskockor
2 stora potatisar
En liten gul lök
Vatten så det täcker jordärtskockorna
Hönsbuljong
Några deciliter grädde
Salt
Peppar
Isterband
Skala och tärna jordärtskockor och potatis. Lägg i en kastrull och häll över så mycket vatten att allt täcks. Hacka löken och fräs i en stekpanna. Häll över löken i kastrullen. Koka upp och smula i så mycket buljongtärning som behövs till vattenmängden. Låt koka tills jordärtskockorna och potatisarna är helt mjuka. Häll över i en bunke och mixa helt slät med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp och tillsätt grädde. Låt sjuda en liten stund och smaka av med salt och peppar.
Dela isterbanden på mitten och skär ett snitt i varje halva så de kan vikas upp. Dra bort skinnet och stek det smuliga innehållet knaprigt.
Servera soppan med isterbandscrunch som topping.
0 kommentarer