Kombuchainlägg nr2 – Lärdomar och magkatarren som försvann

26 april, 2021
Kategori:

 

För prick två månader sedan började jag brygga min första omgång med kombucha. 

En del har frågat hur det gått, så här kommer en lång uppdatering!

Sedan februari har jag provat mig fram och haft en omgång igång hela tiden. På ett sätt känner jag mig ganska mycket säkrare på vad jag håller på med, men samtidigt har jag fattat vilken vetenskap det hela är. Vill man så kan man lära sig precis hur mycket som helst och nörda ner sig i smaker och olika bakterier och syror.

Kombucha sägs ju vara oerhört nyttigt och bra för mycket, och jag vill börja med att berätta om en väldigt positiv effekt jag märkt av som jag faktiskt inte visste om i förväg. Jag får väldigt lätt magkatarr, och har i flera år haft känningar av det mer eller mindre hela tiden. Jag får se upp med att dricka för mycket kaffe, och i stressiga perioder får jag riktig ont i magen. På kvällarna får jag ofta mota illamående och brännande värk i bröstet och magtrakten med att knapra knäckebröd eller äta fil. Jag har testat receptfria läkemedel många gånger, och det kan eventuellt hjälpa lite grann, men knappast så att jag sett någon större effekt. Det som hjälpt har varit att undvika stress, kaffe, värktabletter och sura livsmedel.

Men så häromveckan kom jag på en kväll att jag inte mådde illa eller känt av matkatarren på ett tag. Började grunna lite och insåg att det nog sammanföll med när jag började dricka lite kombucha varje dag. En snabb googling på ”kombucha och magkatarr” senare fick jag se att det är många som upplever att kombucha lindrar magkatarr. Jag är SÅ glad för det. Det är en enorm skillnad för mig! Har känt något litet någon gång, men inte på långa vägar så som det brukar vara.

En jättestor hjälp och kunskapsbank är Facebookgruppen ”Kombuchaklubben”. Gå med där om ni är intresserade av bryggning! Där har jag bland annat lärt mig att själva svampen, ytkulturen som kan kallas scoby, inte egentligen är särskilt viktig. Det går lika bra att brygga med bara startvätska. Efter varje bryggning är det alltså viktigt att spara några deciliter startvätska innan man eventuellt smaksätter kombuchan.

Min första omgång kombucha blev god. Jag smaksatte den med svarta vinbär och var hur nöjd som helst. Men andra omgången gick lite väl fort. Då visste jag inte att man ska vänta till omkring dag 21 tills man sätter en ny omgång, så jag började om från början redan när jag tappade upp första omgången kombucha på dag tio. Dessutom blev jag nojig att jag tagit död på bakterier genom att hälla i startvätskan i för varmt te. Teet ska svalna till rumstemperatur innan startvätskan hälls i. Min kan ha varit något varmare, men det har gått fint sen ändå, även om inte just andra omgången blev riktigt god som de andra.Jag gjorde sedan en tredje omgång på den satsen, efter konstens alla regler och den blev bra.

Men jag kan inte släppa det där med att jag kanske hade lite för varmt och att en del bakterier dött, så jag beställde en ny startkultur och började om. Den omgången är det jag har igång nu så det återstår att se om det blir någon större skillnad. 

Men visst vill ni veta hur jag gjort och vad jag kommit fram till funkar här?

Det som behövs är:

Startvätska från en frisk och sund kombuchakultur. Fråga någon som brygger eller köp via Kombuchaklubbens systergrupp som heter ”Kombuchaklubben köp/byt/sälj/God karma”. Där finns startvätska som man kan vara säker på har bryggts på rätt sätt så inte bakterikulturen utarmats. Man kan ha med en ”Scoby”, men det är inte ett måste.

Ekologiskt svart te utan smaksättning.

Vitt socker, gärna ekologiskt.

Vatten

 

När startvätskan är på dag 21 (men det går att använda den längre än så) börjar jag min omgång. Bryggningen går alltså i treveckorscykler, för här börjar man om, så dag 21 blir dag 1 för den nya satsen.

Jag börjar med att kolla hur mycket startvätska jag har sparat. Jag gör en sats på 1,25 liter vatten och 2 dl startvätska. För varje bryggning kan man spara lite mer startvätska så ökar man sakta på och kan brygga större omgångar och dubbla satsen så många gånger man vill. Min senaste omgång gjorde jag på 8 dl startvätska och 5 l vatten.

Koka upp vattnet och häll i 1 msk svart te och 4 msk socker per 1,25 l vatten. Låt dra. Första omgångarna lät jag teet dra i en kvart ungefär, men sedan har jag förstått att det inte gör något om det står länge. Sista omgången lät jag tebladen vara i ända tills vattnet svalnat till rumstemperatur. Kombuchan blir varken stark av teet, eller söt av sockret, för det äts upp av bakteriekulturen under bryggningen sedan.

Teet häller jag upp i en stor glasburk och när de svalnat häller jag i startvätskan och eventuellt ytkulturen, scobyn. Fäst en tygbit över öppningen och ställ i rumstemperatur någonstans där det inte är soligt.

Sedan ska kombuchan brygga i mellan en och två veckor. Ju längre bryggningstid desto mindre söt och mer sur blir drycken. I mitt tycke blir det bäst efter drygt en vecka, på dag 8, 9 ungefär.

På dag åtta ungefär är det alltså klart. Ibland är drycken redan lite kolsyrad, och ibland inte alls. Som jag förstått det så är kombuchan som allra nyttigast här, men vill man göra en andra bryggning och kolsyra den så är det nu. Jag brukar göra det. Då tappar man upp kombuchan i flaskor – och här skiljer sig råden – En del menar att man aldrig nånsin ska göra det i glasflaskor eftersom det finns risk för exlosion om det blir för mycket kolsyra, men andra brygger i glasflaskor och pyser ut kolsyra emellanåt.

Jag har mest glasflaskor, så jag har bryggt i dem, men ser då till att skruva av locken och pysa ut lite kolsyra minst en gång om dagen.

Vill man smaksätta drycken så gör man det när man hällt upp i flaskor. Här har jag också testat olika varianter med olika bär. Det går att mosa bären och lägga i flaskorna, det går att lägga hela bär direkt i flaskorna, och det går att mosa och göra fin puré eller saft som man häller i. Bärmos och hela bär kan man sila bort när man häller upp drycken tänker jag. Enkelt och bra att bara ploppa i en näve bär direkt i drickan.

Sockret i bären ger bakterierna i kombuchan mer ”mat”, så då bildas kolsyra. Dock finns det oftast tillräckligt mycket socker kvar i teet efter en vecka att det blir lite kolsyra ändå om man väljer att inte smaksätta efter att man hällt upp i flaskor.

När kombuchan är hälld på flaskor och smaksatt ska den stå med lock på i ungefär två dagar, det brukar ge ordentligt med kolsyra. Sedan är det viktigt att förvara flaskorna i kylskåp för att stanna av processen. Lite kolsyra kan bildas ändå i kylen, så det kan vara bra att pysa flaskorna då och då i alla fall.

Sedan är det bara att njuta! Men ta det lugnt i början! Är man inte van så kan det bli för jobbigt för kroppen med mycket på en gång. Börja med någon eller några matskedar om dagen.

Nu ser jag Såå mycket fram emot att rabarbern ska bli skördeklar. Tänker att rabarber och ingefära kommer bli en väldigt bra smaksättning! Så glad för att jag upptäckte kombucha. Det tar visserligen lite tid för själva bryggningen, att vänta, men arbetsinsatsen är egentligen minimal.

 

Plantförvirring, sena sådder och kravlös odling
En vecka med valp