Första kombuchabryggningen

26 februari, 2021
Kategori:

 

Hej och hå, sist på bollen kanske, men nu har jag satt igång min första kombuchabryggning!

Jag trodde i det längsta att kombucha var nåt sånt där som alla säger är jäääääättegott men egentligen är svinäckligt. Så köpte vi några flaskor i höstas och insåg att det ju på riktigt är gott. Alltså verkligen.

Kombucha är egentligen sötat te som får jäsa ihop med en bakterikultur, en så kallad ”scoby”. Scobyn ser ut som en sorts slemmig manet och för varje bryggning bildas en ny scoby vid ytan, och den kan sen användas till att brygga mer kombucha. Kombucha innehåller en massa nyttigheter som är bra för matsmältning och immunförsvar bland annat. Det ska inte vara jättesvårt att göra själv, och att kunna framställa egen dryck som inte är full av socker att ställa på middagsbordet känns spännande tycker jag.

Jag beställde en scoby på nätet, och då kommer den i en liten påse med kombucha, så kallad startvätska. Det och lite svart te, socker och en stor glasbehållare är egentligen det enda som behövs.

Igår satte jag igång. Bryggde te, hällde i socker och när det svalnat lite hällde jag det i glasbehållaren och la i scoby och startvätska. PÅ med silduk och gummiband istället för lock, och nu ska den stå i rumstemperatur men inte i solljus i minst en vecka. Så spännande!

När den blivit lagom syrlig kan man mata den för att den ska bli lite bubbligare har jag förstått, antingen med lite socker igen, eller med någon smaksättning. Jag tänker stoppa i svarta vinbär från frysen.

Där nere simmar scobyn och gottar till teet. Trodde att den skulle flyta lite mer, så nojar lite över att den skulle vara dålig… Jaja. Det märks! Återkommer med resultat!

 

 

Odla vitlöksblast på fönsterbrädan
Under snötäcket