Odla vitlöksblast på fönsterbrädan

1 mars, 2021

 

Här kommer ett superenkelt litet tips. Så här års längtar en ju närapå ihjäl sig efter färskt grönt, och nåt jag längtar särsilt efter är färsk lök på knäckemackan på morgonen. Bland det första som faktiskt växer ute i trädgården är vitlöksblast, men den vitlöken jag satt i lådor ute är jag lite rädd om och vill inte nalla för mycket av. Jag vill ju att lökarna ska få så mycket växtkraft de kan och bli stora och fina.

Men, sådana här små miniklyftor har en ju för jämnan. Och dem kan en peta ner i jord utan att det känns som slöseri! Jag satte min vitlök lite sent förra året, så lökarna hann nätt och jämnt dela sig innan det var dags för skörd. Alltså har jag rätt mycket miniklyftor som är rätt träliga. Dem sparar jag och sedan trycker jag ner fullt av dem i en kruka och ställer i köksfönstret. Det går och sätta dem nästan hur tätt som helst, för här är ju inte meningen att det ska bli några lökar.
Nu när ljuset har återvänt växer det så det knakar. Skojar inte när jag säger att de vuxit flera centimeter varje morgon, och då klipper jag lite lagom till frukostmackorna. Så gott att strössla över ägg och lite hemmagjord majonnäs.

Gott till det mesta faktist, och så härligt att få skörda, om så bara från fönsterbrädan.

Framsteg i biblioteket och ett barbiehus
Första kombuchabryggningen