Under snötäcket

25 februari, 2021

 

Snön smälte i en väldig fart när vädret ställde om från vargavinter till vår på några dagar. Barnen har egentligen sportlov den här veckan men har varit på fritids och förskola eftersom jag haft extra mycket jobb att få undan. Idag tog vi ledigt ihop i alla fall, och vi hade inte kunnat göra det på en bättre dag. Tolv plusgrader och sol bjöds vi på, och började samla ihop pulkor och snöåkdon från trädgården. Egentligen hade jag inte en tanke på något arbete i köksträdgården men gick dit för att kika. Och titta vad som gömt sig under snön!

Jag sådde vintersallat i höstas som jag helt glömt bort. Blev så hjärtanes glad över att se frodiga små mörkgröna bladbuketter i pallkragarna.

Och kolla bara på vitlöken! Det doftade vitlök och jord och solvarm trävägg och här var det så varmt att jag inte kunde ha jacka på mig när jag arbetade. Plötsligt kändes det som all vintertrötthet rann av mig och inspiration och odlarglädjen infann sig på riktigt. Vi har haft mängder av snö som isolerat, så trots många veckor av riktigt låga temperaturer har vi ingen tjäle. Blev så paff att jag grävde upp jordärtskockslandet av bara farten, plockade in överskottet och grävde ner de finaste knölarna igen. Så skönt att redan ha det gjort. Imorgon får det bli jordärtskockor till lunch.

Grönkålen har börjat sätta nya små blad. Nu ska vi äta av de här tills vi kan börja äta av årets gröna.

Växtkraft. Så fort ljuset återvänder. Helt otroligt! För en vecka sedan var alltihop täckt av en halvmeter snö.

Fler än jag var lyckliga över sol och jord att gräva i. En favoritlek för de här två är att plocka ut leksaksmaskiner och rensa ogräs och plöja i pallkragarna. Rediga bonnaungar. Ska peta ner lite spenatfrön i den där lådan snarast.

Åh, åh, åh. Tänk att en hel vår och sommar och höst ligger framför.

Första kombuchabryggningen
Karameller