Lufttorkande lera och ett par nakna damer

9 november, 2020
Kategori:

 

Puh. Efter drygt en vecka i vab-träsket var det vansinnigt härligt med en jobbdag i lugn och ro idag. Det går nästan inte att beskriva. Jag har försökt jobba lite mellan varven när barnen varit hemma också, men ganska ofta fått ge upp. Istället gick jag upp totalt i pyssel med barnen.

Nästan som genom ett mirakel hade jag dagarna innan barnen blev sjuka beställt hem lite pysselgrejer, och de kom helt otroligt lägligt när barnen (och jag) började klättra på väggarna efter en dag hemma. Vi började med fimolera i söta pastellfärger som barnen älskade. Det tillverkades mängder med miniatyrmat – munkar, morötter, tårtor och små potatisar. Fimolera bränner man en liten stund i ugnen och så blir det hårt och tåligt. Tips, tips för andra i vabträsket.

Efter två dagar med fimolera gick vi på ett paket med vit lufttorkande lera, och det blev min favorit!

Jag drömmer i hemlighet om en egen keramikverkstad (men inser att det nog blir i ett annat liv), men det här kändes liksom som keramik light. Den känns väldigt lik keramiklera, men behöver inte brännas. Dock tål den inte vatten när den torkat, så bruksföremål som ska användas till mat eller vatten funkar ju inte. Men man kan skulptera!

Och jag började pyssla dam-ljusstakar. Så roligt! Är hemskt sugen på att göra fler. Leran torkar snabbt, så vi hade en liten skål med vatten nära till hands för att doppa fingrarna i under skulpterandet. Sedan torkar leran i rumstemperatur på ungefär 48 timmar, men jag blev för rastlös och provade att torka lite i ugnen på låg värme, ungefär 70 grader. Funkade hjälpligt men leran sprack lättare då så det bästa är nog att vänta de där 48 timmarna ändå. Fördelen med att leran inte tål vatten är ju ändå att de där sprickorna går att laga i efterhand om man bara blöter upp leran igen, så jag lagade sprickorna med pensel och vatten.

Och så målade jag dem med hobbyfärg när de torkat. Nu är leran slut, men jag ska testa att göra egen någon dag har jag tänkt. Har läst att det går att göra av majsstärkelse, bikarbonat och vatten. Ska bli spännande att prova! (Men finns ju att köpa billigt i de flesta hobbyaffärer också.)

 

Doft av december
Lillstugan får nya kläder