Lillstugan får nya kläder

4 november, 2020
Kategori:

 

Minns ni att jag skrev om lillstugan i somras? Turen har äntligen kommit till vår lilla timrade 1800-talsstuga, och vi ska varsamt rusta upp den vartefter är tanken. I somras högg vi tallar och sågade timmer som vi ska använda, och sedan har timret legat och torkat. Dock har vi ändrat planerna lite.

Vi vill egentligen förändra så lite som möjligt på stugan, utan behålla utseende och material i största möjliga mån, men när det gäller utsidan har vi nu kommit fram till att huset ska brädslås. Min första instinkt när det kom på tal var att säga blankt nej. Stugan har aldrig vart brädklädd så då vill jag inte ändra på det. Men efter att ha tänkt till inser jag att det kanske egentligen är det mest byggnadsvårdsmässiga vi kan göra här.

Historiskt sett har man satt panel på hus för att skydda timret ända sedan 1800-talet. Vår stuga är från 1854, och varför den aldrig blivit brädklädd kan vi ju inte veta. Det vi vet nu är att timret börjat vittra, och vi kan laga på det och byta ut timmer, men för att det inte ska fortsätta förfalla är det bästa för stommen att få en skyddande panel.

Så vi har nu sågat panel av granar från vår egen skog. Inga raka, perfekta och exakt lika breda brädor givetvis, utan vi försöker få till en panel som den skulle kunnat sett ut på 1800-talet. Olika bredder, och med halvrund locklist.

Igår gick jag en runda och tog kort på lillstugan ur alla vinklar för att dokumentera hur den sett ut. Snart börjar en ny era, och magkänslan är bra. Jag tror vi tagit rätt beslut för att lillstugan ska hålla så länge som möjligt.

 

Lufttorkande lera och ett par nakna damer
Nyponpulver av hela nypon